Intervenție în masivul Făgăraș de 12 ore încheiată cu succes de Salvamont Argeș

Duminică, 22 salvatori montani au făcut față cu succes unui adevărat maraton pentru salvarea unui tânăr în Munții Făgăraș, care a alunecat de pe poteca ce duce la Vârful Moldoveanu. Victima era echipată corespunzător, la fel ca și ceilalți din grup, transmite Biroul de presă al Consiliului Județean Argeș.
A fost una dintre cele mai extenuante incursiuni de evacuare însă, la finele celor 12 ore de eforturi, victima a fost predată ambulanței SMURD.
Totul a început cu un apel la 112. Echipa de prim răspuns a Salvamont Argeș s-a aflat destul de aproape de locul accidentului, însă a fost nevoie de echipele de sprijin care au sosit cu echipamentul necesar.
Vremea rea nu numai că le-a pus piedici salvatorilor montani, făcând misiunea mult mai periculoasă, dar a împiedicat și implicarea unui elicopter SMURD, în ciuda faptului că echipajul aerian a încercat o abordare dinspre sud, pe un alt traseu, prin Valea Oltului.
Nu numai vremea rea a îngreuna acțiunea de salvare. Un versant s-a prăbușit în aval de Stâna lui Burnei și a întârziat operațiunea, fiind necesară intervenția primăriei Nucșoara, care a trimis un buldoexcavator pentru eliminarea rocilor.
Coborârea victimei s-a prelungit în noapte, inclusiv prin zone periculoase, însă operațiunea s-a finalizat cu succes.
„La ora 9.14 am primit o alarmă prin Dispeceratul Salvamont referitoare la o persoană căzută sub Podul Văii Rele. Acțiunea a durat 12 ore. A fost o intervenție destul de dificilă pentru că este o zonă foarte înghețată și abruptă. Victima a fost predată SMURD cu multiple excoriații și suspiciune de fractură de bazin fiind foarte sensibilă în zona lombară” – Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș.

„Victima a fost predată echipajului SMUR, în stare generală bună. Era conștient și cooperant” – dr. Victor Pănuș, voluntar Salvamont Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email