INTERES ARGEŞEAN lansează o provocare – Eutanasierea câinilor, în dezbatere publică la Curtea de Argeş

Problema câinilor maidanezi este un subiect fierbinte la nivel naţional. La Curtea de Argeş e un subiect la ordinea zilei de ani buni, de când copiii care merg la şcoală sunt muşcaţi, de când părinţilor lor le e frică să iasă din bloc să meargă la muncă, de când bunicilor le e teamă să iasă în parcuri cu nepoţeii din cauza aceloraşi maidanezi. Noua lege a eutanasierii a împărţit societatea în două, aşa s-a întâmplat şi la Curtea de Argeş. INTERES ARGEŞEAN lansează astăzi în dezbatere publică subiectul maidanezilor – ce să facem ca să nu ne mai muşte pe stradă, să nu ne mai latre prin parcări sau să ne alerge când mergem în vizită. Vă prezentăm azi opiniile ÎPS Calinic şi ale câtorva cetăţeni, şi aşteptăm la redacţie şi alte păreri, căci este o problemă a tuturor şi cu toţii trebuie să găsim o soluţie.
Singurii care nu au o opinie sunt reprezentanţii administraţiei publice locale, căci ei s-au exprimat acum doi ani şi nu au schimbat nimic de atunci. Onor primarul Diaconu a semnat la repezeală un contract de sterilizare, l-a reînnoit şi nici capul nu-l doare , nici nu e în pericol să-l muşte vreun câine. Probabil că, în chestiunea maidanezilor, argeşenii trebuie să-şi ia soarta în mâini şi să decidă ce vor să facă. Îi eutanasiem sau găsim altă soluţie.
„Când în curtea Mînăstirii Argeșului s-au adunat prea mulți câini ogari și au tăbărât pe vizitatori, și am hotărât să-i scoatem afară, mi-am auzit tot felul de ocări!”
Arhiepiscopul Calinic are o părere tranşantă pe acest subiect. „(…)În curtea gospodarului cuminte, toate stau în rânduială. Își crește și câinele pe măsura sa, câine voinic și harnic, apărător al gospodăriei, bine îngrijit și de folos omului. Pe vremuri, dar și acum, românii își orânduiesc toate în gospodărie și nu sunt bucuroși când câinii umblă vagabonzi și nu au grijă de casă. Mai mult, atunci când umplu ulițele și străzile orașelor, mergând în haită și tăbărând pe oameni, omorând copii și adulți, așa cum s-a întâmplat în ultima vreme, era nevoie de o hotărâre strictă de a se opri genocidul provocat de câinii vagabonzi din România.
Nu se poate pune în cântar, un om cu un câine, care-l omoară pe om!
Am văzut câini cu rost! Folositori omului, dar nu mâncători de oameni! La Paris am văzut oameni care mergeau cu câinii lor legați în lesă în mod civilizat, le curățau și rezultatele culinare împrăștiate pe jos și nu aveai teamă că se repede vreunul la tine.
Când în curtea Mînăstirii Argeșului s-au adunat prea mulți câini ogari și au tăbărât pe vizitatori, și am hotărât să-i scoatem afară, mi-am auzit tot felul de ocări. Așa-i lumea la noi, țin cu victima, chiar dacă-i câine!
A sosit vremea și acum este, ca plini de înțelepciune, să se înțeleagă rostul câinelui, că-i de folos omului și să stea la lucru în gospodărie și nu pe ulițele satului, pe străzi sau bulevarde, nepăziți, slobozi la stricăciuni. Câinele a fost creat ca să apere omul și gospodăria lui, acesta fiind rostul lui biblic!
De data aceasta, să plângem pe oamenii omorâți de câinii fără stăpân, cu hotărârea permanentă ca să nu se mai întâmple astfel de nenorociri”.
„Nu putem să mergem la serviciu din cauza lor!”
Pe site-ul ziarului nostru, www.interesargesean.ro, sunt multe comentarii pe tema câinilor maidanezi, şi vă prezentăm mai jos pe câteva dintre ele.
Un cititor care semnează Argeşean scrie – „Date fiind evenimentele de ultimă oră în ceea ce privește problema aceasta, ar fi cazul ca programul de sterilizare să se suspende imediat pentru a nu se mai cheltui inutil niște bani de la buget (lăsând la o parte interesele personale), urmând că ulterior Consiliul Local să adopte o strategie conformă cu legislația în vigoare și cu interesele cetățenilor”.
George e de părere că – „Trebuie să scăpam de câini . Nu putem să mergem la serviciu din cauza lor deoarece s-au format haite și devin foarte periculoși. Zona limitrofă Grădiniței Posada și Episcop Nichita este o zonă foarte periculoasă. În față Şcolii nr. 6 de asemenea sunt 4 maidanezi periculoși. Copiii noștri nu sunt în siguranță. Aplicați legea și nu încercați să consumați bani pe tratamente. Ați avut timp suficient și ați cheltuit imense sume fără efect”, le spune acesta edililor. 
„Şcoala nr.6 şi Grădiniţa Posada, cele mai periculoase zone!”
Marcu scrie –  „Domnilor aleși. Parlamentari sau de la Primărie. Când veniți la Școala 6 sau Grădinița Posadă să ne spuneți cât de grijulii ați fost să înceapă școala bine și să aduceți niște nimicuri electorale aveți grijă să nu vă muște maidanezii, și să știți că noi, părinții, nu vă credem. Știm de la doamnele directoare că deși ați fost solicitați câinii s-au înmulțit. Decât să veniți (luni, la deschiderea anului şcolar – n.n.) mai bine ocupați-vă de oraș. Sunt atâtea de făcut. Puteți începe cu strângerea maidanezilor. Și nu îi omorâți că sunt și ei ființe de la Dumnezeu. Uneori cu mult mai mult suflet decât unii oameni”.
A venit toamna, au început şcolile, dar câinii sunt la locul lor, pe străzi. Sterilizaţi, cu crotalii în urechi, dar agresivi în continuare şi poate chiar mai mulţi. Problema maidanezilor este veche la Curtea de Argeş, dar poate a venit momentul să o rezolvăm.  Noi, cetăţenii care locuim aici şi care suntem în pericol pe stradă. Aşteptăm în continuare opiniile dumneavoastră la redacţie, Bulevardul Basarabilor, nr. 16A, sau pe site-ul nostru www.interesargesean.ro, la secţiunea comentarii. Cele mai interesante opinii precum şi soluţiile vor fi publicate în ziar. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email