Întâlnire europeană a orașelor înfrățite

Reprezentanţi ai Curţii de Argeş, Lund – Suedia, Mantova – Italia, Siedlce – Polonia, Neubrandenburg – Germania, Budapesta – Ungaria şi Charlevilles -Mézierès s-au întâlnit în Franţa, în oraşul Nevers
Zilele trecute a avut loc, în cadrul ambiţiosului proiect „Înfrăţirile şi tineretul, spre o reţea europeană” demarat în 2011, a treia întâlnire europeană între oraşele înfrăţite cu Nevers, oraş francez cu care Curtea de Argeş are relaţii încă din anul 1990. Au fost implicaţi în acest proiect menit să dezvolte înţelegerea spiritului european de deschidere spre valorile democratice, aleşi locali, profesionişti din administraţia publică şi din structuri pentru tineret, precum şi voluntari din asociaţiile de înfrăţire, strânşi în jurul ideii de a depăşi simplele schimburi bilaterale şi de a se angaja, la iniţiativa Nevers-ului, în asocierea mai multor oraşe în cadrul unor proiecte comune în beneficiul tinerilor.
După cum explica Yvette Cloix, reprezentanta Comitetului de coordonare a asociaţiilor de înfrăţire, scopul acestei iniţiative a fost acela de a creea o reţea de legături între diverşii actori implicaţi în vederea lansării de proiecte care să favorizeze schimburile dintre tineri pentru descoperirea şi asimilarea valorilor democratice europene. S-a reuşit astfel o mai bună cunoaştere a problematicii tinerilor din diverse ţări ale Europei, pentru a putea oferi acestora repere pentru proiectele lor viitoare. Un obiectiv important, subliniat de către toţi cei prezenţi, este acela de a dezvolta, în egală măsură, serviciile de voluntariat european, un pas important în consolidarea pregătirii tinerilor pentru viaţă.
“A fost în acelaşi timp o punere în temă cu privire la orientările europene pentru perioada 2014-2020 în ceea ce priveşte tineretul”, sublinia Isabelle Perasso-Biard, implicată în proiect din partea biroului de misiuni internaţionale al municipalităţii din Nevers.
În acest sens, proiectul la care delegaţia din Curtea de Argeş a participat alături de  reprezentanţi din Lund – Suedia, Mantova – Italia, Siedlce – Polonia, Neubrandenburg – Germania, Budapesta – Ungaria, Charlevilles-Mézierès şi Nevers – Franţa se constituie ca punct de plecare pentru viitorul unor colaborări multilaterale fructuoase şi dinamice în beneficiul tinerilor.
Pentru a exemplifica, amintim că au fost propuse mai multe acţiuni, printre care “Artă şi democraţie”, “Grădina europeană”, “Comunicare prin emisiuni radio”. În ceea ce ne priveşte, am început colaborarea cu Mantova şi Nevers pentru lansarea unui proiect intitulat “Patrimoniu şi mediu”, proiect construit în jurul ideii de educare pentru cunoaşterea, protejarea şi popularizarea patrimoniului istoric şi cultural din cele trei oraşe, dar şi în jurul problemelor de protecţie a mediului înconjurător din munţii Făgăraşi, din bazinul Loarei, ultimul fluviu sălbatic din Europa şi din lacurile din jurul Mantovei.
Prezent la reuniunea finală alături de adjuncţii săi Yvette Morillon şi Pascale Massicot, dl Florent Sainte Fare Garnot, primarul Nevers-ului, a îndemnat la o abordare practică a ideilor imaginate de-a lungul celor trei stagii, pentru a demonstra, prin unitate şi colaborare, forţa prieteniei degajată de înfrăţirile dintre oraşe.
În diferitele etape ale proiectului, din partea municipiului nostru au participat următoarele persoane:
Denisa Anghel–psihoterapeut Şcoala Generală Mircea cel Bătrân
Maria Barbu – coordonator Centru Acces
Cristina Udrea – profesor Colegiul Naţional Vlaicu  Vodă
Claudia Gîlca – expert Compartiment Management de Proiect
Emilia Panțurescu – inspector Serviciul Public de Asistență Socială
Iulia Pelinescu – consilier Cabinet primar
Marian Ducă – președintele Asociației Argeș-Nevers
Cristian Mitrofan–viceprimar.
Marian Ducă, președintele
Asociației Argeș-Nevers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email