”Insulă din plastic” în lacul de acumulare de la Albeștii de Argeș

O adevărată ”insulă de plastic”, formată din mii de PET-uri, a fost surprinsă în fotografii de către Ionel Păunescu, șeful Serviciului Public Piețe, Târguri și Oboare de la Curtea de Argeș. El a postat pe facebook pozele și a povestit despre poluarea cruntă pe care a găsit-o la Albești.

”Zilele acestea ploioase au transformat lacurile de acumulare de pe Râul Argeș în adevărate capcane de PET-uri, obiecte din plastic, resturi și crengi din lemn sau resturi din materiale de construcții. În imagini puteți vedea insula de plastic din lacul de acumulare Dobroțu, Albeștii de Argeș. Din câte cunosc eu ,Hidroelectrica face acțiuni periodice în a curăța grilajele prin care se uzinează apa din lacuri, Sistemul de Gospodărire a Apelor Argeș face ce poate în privința asta prin diferite acțiuni cu UAT-uri (unități administrativ teritoriale- n.n.), cu firme producătoare de sucuri, băuturi, apă sau alte lichide îmbuteliate și puse pe piața în ambalaje și recipiente din plastic. Cu siguranță cei de la direcția Mediu supraveghează, controlează și colaborează cu primăriile pentru a reduce cât mai mult acest fenomen al aruncării gunoaielor la întâmplare, presupun că sunt și sancțiuni în acest sens. Nu știu însă câte sancțiuni sunt aplicate de către administrațiile locale celor care încalcă aceste reguli, însă știu sigur că majoritatea gospodăriilor din comunele zonale au contracte încheiate cu o firmă de colectare și reciclare deșeuri menajere, amestecate sau selectate”, scrie Păunescu.

El subliniază că  ”cel mai grav este că această apă a râului Argeș unde se descompune acest plastic e și sursa de alimentare cu apă potabilă pentru multe localități”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email