Înfrăţirea dintre Curtea de Argeș și Nevers la a 20-a aniversare

Născută la 12 februarie 1990, odată cu primirea la Curtea de Argeș a scrisorii de intenţie,  înfrăţirea dintre orașul nostru și orașul Nevers din centrul Franţei a ajuns la cea de a 20-a aniversare. Începuturile, marcate de trimiterea de convoaie umanitare cu alimente și îmbrăcăminte pentru copii, medicamente și echipamente pentru spital, au fost susţinute de avântul de solidaritate manifestat de către francezi faţă de ţările recent scăpate de comunism. Mai apoi, pas cu pas, legăturile dintre cele două orașe au evoluat spre acţiuni culturale și turistice, spre învăţământ și schimburi între tineri și școli. O amplă săptămână culturală franceză organizată în 1995 la Curtea de Argeș a consfinţit orientarea programelor iniţiate de către Asociaţia de Prietenie Argeș-Nevers spre cunoașterea culturii și civilizaţiei franceze. 
Cum cei 20 de ani de legături neîntrerupte cu orașul de pe Valea Loarei trebuiau aniversaţi așa cum se cuvine, o delegaţie importantă din Curtea de Argeș a fost prezentă în perioada 7-11 mai 2010 la Nevers.

Ce au făcut argeşenii la Nevers

Pe de o parte, delegaţia din care au făcut parte primarul Nicolae Diaconu, șase consilieri locali și președintele Asociaţiei Argeș-Nevers a participat la evenimentele organizate de municipalitatea din Nevers. Astfel, în sala consiliului municipal a avut loc conferinţa “Uniunea Europeană în 27; am reușit reunificarea Europei?” susţinută de  Lukáš Macek,  specialist în problemele Europei centrale și de est, politolog și director al Colegiului european  de știinţe politice din Dijon. A urmat un moment emoţionant constând în participarea la impresionanta paradă militară prilejuită de aniversarea a 65 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa.
Apoi, în sala de festivităţi Henriette de Clèves a Palatului Ducal, s-a desfășurat ceremonia semnării declaraţiei de înfrăţire de către primarii Didier Boulaud și Nicolae Diaconu, document care susţine angajamentele, principiile și obiectivele afirmate în 1990 și care angajează cele două municipalităţi la acţiuni în favoarea tinerilor și în special a elevilor, pentru a dezvolta și consolida schimburi pe toate planurile între cele două orașe și pentru a crea noi legături prin participarea la diverse acţiuni în noul context al apartenenţei României la Uniunea Europeană. În cadrul acestei ceremonii, o lucrare realizată de Raluca Stocheci și Maria Bulancea de la Cercul de desen Culoare și vis condus de prof. Elena Stoica a fost dăruită municipalităţii din Nevers pentru a marca săptămâna europeană a copilului.

Artiştii noştri în Franţa

Vizita delegaţiei oficiale a continuat cu o vizită la Colegiul agricol din Cosne-sur-Loire unde a fost prezentat modul de organizare și de finanţare a acestei școli care formează profesioniști în domeniul viticulturii și al creșterii animalelor.
Tot în această perioadă, 44 de reprezentanţi ai orașului nostru au fost prezenţi la Nevers pentru a participa la momentul aniversar al înfrăţirii. Printre aceștia s-au numărat membrii ansamblului folcloric al Casei de Cultură George Topârceanu, ai grupului vocal Rapsozii Argeșului, naistul Ionuţ Cîrstea, artiști populari (Elena Nencov și Gheorghe Mateescu), artiști plastici (Ioan Aurel Gârjoabă, Elena Stoica, Ioana și Traian Duţă), precum și Ducu Gheorghiescu, artist fotograf. Alături de ei s-au aflat membri ai Asociaţiei de Prietenie Argeș-Nevers implicaţi în majoritatea proiectelor derulate, precum și dl Claudiu Pelinescu, fost primar al orașului Curtea de Argeș și prim semnatar al declaraţiei de înfrăţire. Programul acestei delegaţii a fost deosebit de intens. Două standuri amplasate în Piaţa Mancini au expus realizările artiștilor prezenţi. O expoziţie de fotografie intitulată “Argeșul, spre izvoare” a fost vernisată în sala Cine Photo Clubului din Nevers. Cu această ocazie a fost prezentată și a fost primită cu mare interes cartea de poezie “Hainele arlechinului” a dlui acad. Gheorghe Păun.

O vizită cu surprize

După ce muzica populară și dansurile românești au încălzit asistenţa în preajma standurilor, întreaga delegaţie s-a deplasat spre Palatul Ducal pentru a participa la ceremonia oficială de semnare a declaraţiei de înfrăţire. Spre seară, reprezentanţii celor două municipalităţi și ai asociaţiilor de înfrăţire au participat la o masă comună și la un spectacol susţinut de reprezentanţii Argeșului.
In ziua de 9 mai gazdele niverneze i-au invitat pe oaspeţii lor din Curtea de Argeș la o excursie care a cuprins vizitarea orașului Charité-sur-Loire și a zonei Sancerre.
S-au depănat amintiri din cei 20 de ani și s-au pus la cale proiecte viitoare, dintre care cel mai apropiat este vizita unei delegaţii din Nevers între 4-8 iunie 2010, vizită care va aduce și câteva surprize argeșenilor.
Marian Ducă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email