Vineri, a doua zi după Lăsatul secului, şi creştinii ortodocşi din municipiul nostru intră în Postul Crăciunului, al doilea ca importanţa după Postul Paştelui şi care se termină pe 24 decembrie. În tradiţie ortodoxă, Postul Crăciunului, cunoscut şi sub numele de Postul Naşterii Domnului, este unul dintre evenimentele mult aşteptate de creştini.
Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului naşterii Domnului. Acesta aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră.
Aflaţi când sunt dezlegările la peşte
Ca în orice post, carnea, ouăle şi produsele lactate vor fi excluse complet din alimentaţie. Prin urmare, doar legumele, verdeţurile şi fructele vor putea fi consumate de cei care postesc. De asemenea, potrivit rânduielilor bisericeşti, în timpul acestui post, miercurea şi vinerea nu se mănâncă untdelemn şi nici nu se bea vin. Mai mult decât atât, de obicei credincioşii postesc în aceste zile până la orele amiezii, după care mănâncă hrană uscată sau legume gătite. În Postul Crăciunului sunt dezlegări la peşte în sâmbetele şi duminicile cuprinse între 21 noiembrie şi 14 decembrie, dar şi în alte câteva sărbători din cursul săptămânii. Credincioşii mai au dezlegare la peşte în următoarele zile: 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în 25 noiembrie – Odovania Praznicului intrării în Biserică a Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, în 4 decembrie – Sf. Mare Mc. Varvara, în 6 decembrie – Sfântul Nicolae, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana şi 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastru.