Începe postul Adormirii Maicii Domnului

Începând de vineri, 1 august, şi până la 15 august, creştinii ortodocşi din municipiul nostru se vor afla în postul Adormirii Maicii Domnului. Biserica Ortodoxă a rânduit începutul unei noi etape de pregătire duhovnicească, printr-un post în vederea cinstirii Născătoarei de Dumnezeu.
Potrivit Sfântului Simeon al Tesalonicului, acest post este necesar pentru a cinsti şi mai mult cele două mari praznice din această perioadă, adică Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din timpul anului. Acest post datează din primele veacuri creştine, când cultul Maicii Domnului a cunoscut o dezvoltare deosebită, iar sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început să capete o mai mare importanţă.
La început, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Unii posteau o singură zi (6 august), alţii mai multe zile. Abia în secolul al XII – lea s-a hotărât ca postul să înceapă şi să dureze până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă abstinenţă nu doar de la anumite alimente, trebuie să ne ţinem departe şi de păcate. Prin reţinerea de la hrana de „dulce”, spun slujitorii sfintelor altare, creştinii vor fi părtaşii unor daruri care îi fac moştenitori ai împărăţiei lui Dumnezeu. Cele două săptămâni de post reprezintă o perioadă de rugăciune şi de meditaţie. Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. Cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria Mare, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Fecioara Maria „adoarme” pentru totdeauna, trupul şi sufletul său fiind luate la ceruri de însuşi Iisus Hristos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email