Creştinii ortodocşi din municipiul nostru intră începând de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului, care se va încheia chiar în ziua praznicului, pe 15 august.
Postul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.
Deşi scurt, de numai două săptămâni, postul Sfintei Marii este foarte aspru. Astfel, Biserica le cere credincioşilor ca, în zilele de luni, miercuri şi vineri să nu mănânce nimic până la ora 3 după amiaza, oră după care să se consume mâncare uscată, adică fără grăsime. În celelalte zile se mănâncă, de asemenea fără ulei şi numai sâmbăta şi duminica sunt permise vinul şi uleiul. În Postul Sfintei Maria există o singură dezlegare la peşte, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului pe Muntele Tabor, ziua când, potrivit tradiţiei, natura începe să se pregatească de toamnă.
Postul, însă, nu înseamna doar abţinerea de la a mânca anumite produse, ci reprezintă şi o hrană a sufletului, prin rugăciune, prin reţinerea de la gânduri şi fapte rele, de la relaţii conjugale şi, în final, prin căintă şi spovedanie.
Postul, ţinut cu credintă, şi respectat precum spune Biserica, reprezintă de fapt pregătirea corpului şi a sufletului pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, cu trupul şi sângele lui Hristos.
Înainte de Sfânta Împărtăşanie nu se mănâncă şi nu se bea nimic, nici măcar apă, de la trezire până la primirea Împărtăşaniei. Primirea Sfintei Împărtăşanii certifică faptul că prin post ne-am curăţat sufletele şi trupurile de păcate, devenind mai buni şi mai iubitori de Dumnezeu.
Care sunt mâncărurile permise
Din punct de vedere medical, postul reprezintă o bună cură de detoxifiere a întregului organism, pentru că în această perioadă se pot consuma multe fructe şi legume crude de care acum, vara, sunt pline tarabele din pieţe. „După cum se vede avem marfă multă, atât legume cât şi fructe. Sunt tarabele pline în toată piaţa. Sincer nu ştiu dacă se va simţi la vânzare această perioadă de Post. Sunt puţini cei care ţin postul Sfintei Marii, de obicei cei în vârstă mai respectă aceste lucruri. Noi suntem pregătiţi şi îi aşteptăm pe cumpărători”, spune o comerciantă din Piaţa Centrală.
Spre exemplu în pieţele din municipiu roşiile se vând cu 1,8 – 2 lei kilogramul, varza costă 1 leu kilogramul, castraveţii se dau cu 2 lei/kg, vinetele cu 5 lei/kg, ardeii se vând cu 2,5 lei pe kilogram, ardei capia cu 5 lei/kg, iar cartofii costă 1,8 – 2 lei/kg.