Din această săptămână, oraşul nostru va avea parte de cele mai aglomerate zile din an. Fireşte, noi, cei care locuim aici, suntem cam supăraţi că e aglomeraţie pe străzi, că nu mai sunt deloc locuri de parcare, că e full pe la terase, că sunt cozi la magazine şi zgomot mare pe Bulevard. Să ne bucurăm, totuşi, începe nebunia şi nu ţine decât o săptămână! Doar şapte zile e viaţă la Curtea de Argeş, străzile se umplu de oameni şi de maşini, banii intră în oraş şi ajung în salarii, impozite şi taxe. Dacă săptămâna aceasta de la jumătatea lunii august s-ar repeta măcar de zece ori pe an cred că am duce-o cu toţii mai bine, Primăria ar avea mai mulţi bani – de risipit pe lucrări inutile, dar şi pentru unele utile! – dl. Ilea nu ar mai zice că nu are clienţi suficienţi, iar o autoservire din oraş nu ar mai ţine mâncarea câte trei zile ca să o servească clienţilor ca pe una proaspătă.
Oricât de bizar ar părea în condiţiile actuale în care se zbate municipiul, cred că am putea avea cel puţin zece săptămâni pe an cu turişti mulţi. Dacă am deveni cu adevărat Oraşul Regilor, dacă ruinele de la San Nicoară ar fi deschise şi ar fi amenajat un funicular care să ducă de la San Nicoară măcar la Domnească sau mai departe, dacă dl. Dumitrache, directorul Muzeului, ar organiza festivalul medieval de care vorbeşte în proiectul său de proaspăt manager, dacă la ştrand am avea un centru SPA superdotat, dacă, dacă….Problema e că sunt prea mulţi de dacă şi niciun da.
Oraşul are potenţial uriaş, recunoaşte toată lumea, numai că nici 20% din el nu e pus în valoare. Turismul în nordul Argeşului este şansa de dezvoltare a întregului judeţ, toţi aleşii noştri sunt de acord, a venit momentul să şi punem în practică asta.
Presa locală scrie de mulţi ani despre această dorinţă a cetăţenilor – faceţi, domnilor, ceva să vină turiştii aici, să cheltuiască banii în oraşul nostru! Faceţi un proiect serios, cu impact şi efecte, nu ca cel de acum doi sau trei ani, în urma căruia ar fi trebuit ca, timp de trei luni, din octombrie până în decembrie, pe străzile municipiului să fie zilnic 2500 de turişti în plus! Era o utopie, nu asta ne trebuie, avem nevoie de un proiect real sau de mai multe. Au ce să vadă turiştii la noi în oraş şi în zonă, dar în felul, era să scriu halul, în care arată acum obiectivele cu care ne mândrim, nu toate, dar mare parte din ele, nu ştiu dacă le vor plăcea. Să începem cu lucruri simple – să scăpăm de câinii de pe străzi, să avem toalete publice corespunzătoare, să eliberăm parcările publice de maşinile lăsate la vânzare, să punem câteva indicatoare spre principalele obiective turistice. Măcar atât.