Înalt Prea Sfinţitul Calinic intră în politică. De ce oare?!

Arhiepiscopul Calinic pare să vrea să fie implicat în politică. Chiar dacă nu direct, pentru că Biserica Ortodoxă Română nu le mai permite slujbaşilor Domnului să candideze pentru vreo funcţie. ÎPS s-a întâlnit de curând cu „o anumită parte a presei argeşene”, şi între două vorbe şi trei pilde, a spus că un candidat pentru Camera Deputaţilor va ajunge precis în Parlament, sau că îi doreşte să ajungă acolo. Nu are importanţă despre ce candidat e vorba, e posibil ca acesta să fie deputat şi fără  binecuvântarea capului Bisericii argeşene, importantă mi se pare declaraţia Înaltului.

Este, sau mai degrabă era, binecunoscută apropierea dintre Înalt Prea Sfinţia Sa şi oameni de la nivel înalt din PSD. De un timp încoace, relaţiile par să se fi răcit spre îngheţ. Tot de la o vreme, cam de când năzbâtiile unora dintre reprezentanţii Arhiepiscopiei au ţinut prima pagină a ziarelor cu diverse ştiri despre activitatea lor extrabisericească, simpatia ÎPS se îndreaptă spre altă culoare a curcubeului. Să se fi săturat arhiepiscopul să vadă numai roşu în faţa ochilor, şi să fi ajuns la concluzia că e mai …sănătos să mai pigmenteze puţin culoarea preferată?

Politica e în tot şi în toate, se vede treaba că a ajuns la concluzia aceasta ÎPS, tracasat de multele probleme pe care le are. Îmi amintesc că acum câteva luni, şefi ai organelor de control nu mai conteneau cu declaraţiile referitoare la faptul că nimeni nu e mai presus de lege, iar Biserica face parte din sistemul acesta, în care nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege.

Ce foloase pot trage enoriaşii din brusca apropiere de Partid a şefului Bisericii lor? Să fie vorba despre amenzi mai puţine, bani mai puţini luaţi de la acatiste şi duşi pe Fisc, să fi fost pus la cale un armistiţiu?! Următoarea întrebare vine firesc – ce a dat ÎPS şi ce a primit în schimb.

Mai ales la ţară, dar şi în cartierele rurale ale oraşului nostru poreclit de unii municipiu. ce zice popa e sfânt pentru băbuţele care, deşi nu ştiu cine candidează şi pentru ce, merg la vot de fiecare dată. Chiar dacă mai înjură unii, mai neduşi la biserică, afacerile, barurile sau făbricuţele domnului părinte, când sfinţia sa spune în biserică despre un om că e bun undeva, atunci aşa rămâne. Şi aşa se votează.

Mă gândesc, atunci, cumva asta e ceea ce oferă ÎPS Partidului?! Promisiunea, onorată precis, a unor voturi clare? Dar ce primeşte în schimb? Ce este atât de important pentru arhiepiscop încât prieteni vechi, alături de care a trecut prin multe momente, nu toate bune, să fie lăsaţi deoparte, iar alţii noi să apară?! Fiecare dintre noi putem încerca un răspuns şi sunt convinsă că toate răspunsurile vor fi corecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email