În vederea asigurării „protecţiei şi bunăstării”, dacă temperatura depăşeşte 25ºC, animalele de povară nu pot fi exploatate între orele 12.00 şi 18.00

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş informează că în perioadele de caniculă administraţiile locale dar şi proprietarii de animale trebuie să aibă în vederea luarea mai multor măsuri. Astfel, administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate; consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere, şi să asigurare locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive. De asemenea,  în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC.

„La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă”, se arată în comunicatul DSVSA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email