În sfârşit, Reîncep lucrările la staţiunea Ghiţu Molivişu

În Monitorul Oficial nr. 407 din 2 iunie a apărut Hotărârea de Guvern nr. 448 din 28 mai 2014 referitoare la „aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, cu compensare, a terenului în suprafaţă de 11,4000 ha, proprietate publică a comunei Arefu, judeţul Argeş, în vederea realizării obiectivului „Crearea infrastructurii generale si specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu – Molivişu, Pârtia de schi A1 şi instalaţia de transport pe cablu aferentă”. Este decizia pe care argeşenii o aşteaptă de luni de zile, decizia care deblochează practic marele proiect al staţiunii.
Proiectul intitulat „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu” are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care eligibili 54,7 milioane de lei. Partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigure Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu, constituită prin asocierea administraţiilor locale din comunele Arefu, Brăduleţ şi Cicăneşti cu Consiliul Judeţean Argeş, este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei. Durata de execuţie a proiectului este de doi ani, contractul de finanţare fiind semnat în aprilie 2012.
Preşedintele Asociaţiei, Pavel Bârlă, ne-a spus ieri că „practic, proiectul a fost deblocat cu totul. Lucrările vor reîncepe în maxim o lună de zile. Deja în zilele următoare vom trece la marcarea arborilor apoi vom scoate la licitaţie exploatarea forestieră cu toate actele necesare, şi noi vom reîncepe lucrările concomitent cu exploatarea masei lemnoase”.
Turism pe toată perioada anului
Conform caietului de sarcini, această investiţie pune în practică un proiect complex bazat pe conceptul „turism pe toată perioada anului”. Proiectul constă în realizarea serviciilor de utilităţi publice, adică alimentare cu apă, canalizare şi drumuri de acces. Vor fi amenajate două pârtii de schi, una dotată cu instalaţie de transport pe cablu mixtă telegondolă-teleschi şi una dotată cu un covor rulant, dar va fi construit şi un observator turistic la altitudinea de 1.620 de metri. Observatorul va fi o construcţie sferică din sticlă, pe trei niveluri, cu diametrul de 14 metri, dotată cu o lunetă astronomică şi 17 lunete de observare. „De acolo se vede aproape jumătate din ţară, se vede Dunărea la Porţile de Fier, crucea de pe Bucegi sau vârfurile Negoiu, Moldoveanu şi Cozia. Sunt doar câteva repere care în zilele senine se văd cu ochiul liber”, a explicat Pavel Bârlă. Din proiect face parte şi amenajarea turbăriei în suprafaţă de 27 de hectare, care este situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale şi podeţe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurat cu panouri solare. Proiectul prevede şi construirea a două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară staţiunii şi vor putea fi vizitate de turişti. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement. Staţiunea turistică va fi împărţită în opt cartiere ale căror amplasamente au fost deja stabilite, spaţiile de cazare, agrement şi alimentaţie publică urmând să fie construite de investitori privaţi.
Cine face amenajările
Licitaţiile au avut deja loc anul trecut, şi s-a şi lucrat câte ceva în zonă. Totul a fost blocat repede însă din cauza terenului care nu era scos din fondul forestier. Conform anunţului de atribuire a licitaţiei pentru lucrările aferente proiectului „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu”, cei care vor construi staţiunea sunt firme din Austria, din Maramureş şi de la Ciofrângeni. Astfel, primul contract, pentru „echipamente instalaţie de transport pe cablu”, a fost obţinut de DOPPELMAYR SEILBAHNEN GMBH , o firmă din Wolfurt, Austria, cu suma de 15631335.00, fără TVA. Contractul pentru pârtii de schi, instalaţie de apă potabilă, sistem de canalizare, observator turistic a fost atribuit S.C. Bora Industrial S.R.L., din Vişeul de Sus, Maramureş, pentru suma de 17472379.00 de lei, fără TVA, iar contractul pentru „reţele electrice, valorificare resurse regenerabile, valorificare turbărie, infrastructură agrement” va fi pus în practică de S.C. Qualytech Solutions S.R.L., cu sediul în comuna Ciofrângeni, pentru 11451286.00 de lei, fără TVA. Aceeaşi firmă din satul Burluşi al comunei Ciofrângeni, extrem de puternică, se pare, va mai construi şi drumul comunal Ghiţu-Molivişu, pentru 9835000.00 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email