În sfârşit, microbuze pentru şcoală – Elevii din Băiculeşti, salvaţi de la moarte

Miercuri, în Piața Victoriei, în prezența Primului Ministru al României, Victor Ponta și a Viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, va avea loc predarea primului lot de 100 de microbuze școlare achiziționate de către Ministerul Dezvoltării. În prima etapă, vor fi livrate 18 microbuze 16+1 locuri, ce vor asigura transportul școlar pentru elevii din comunele Albota, Bascov, Băiculești, Bârla, Budeasa, Ciofrângeni, Coșești, Dârmănești, Dragoslavele, Izvoru, Leordeni, Mălureni, Merișani, Mihăești, Mozăceni, Priboieni, Rătești și Stoenești, urmând ca în cea de-a doua etapa, ce se va desfășura în perioada octombrie – decembrie, să mai fie repartizate județului Argeș încă 22 de microbuze școlare.
Se rezolvă astfel o problemă gravă şi veche a judeţului, dar mai ales a uneia dintre comunele sale, Băiculeşti, unde doar anul trecut trei elevi au murit pentru că veneau şi se întorceau de la şcoală pe jos, trecând pe lângă locuri periculoase.
O tragedie care sperăm că nu se mai întâmple
Trei copii au murit înecaţi în martie 2013 la Băiculeşti, după ce au căzut în apele reci ale Argeşului. Tragedia a fost cu atât mai mare cu cât doi dintre ei erau fraţi. Leonard şi Cristian Bratu, de 11 şi respectiv 12 ani, şi Gabriel Marcel Bărbulică, de 12 ani plecaseră  împreună de la şcoala şi urmau să ajungă acasă, în satul Valea Brazilor, aflat pe celălalt mal al râului Argeş. Pentru a traversa canalul, ei foloseau o punte pietonală. Nimeni nu ştie nici acum ce s-a întâmplat  cu exactitate, dar la un moment dat o femeie a auzit strigăte de ajutor şi l-a văzut pe unul din copii căzut în apă. Martora a sunat la 112, iar la faţa locului au ajuns în scurt timp echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş şi mai multe ambulanţe. Pompierii i-au scos din apă pe cei doi fraţi, care aveau 11 şi respectiv 12 ani. Imediat au început manevrele de resuscitare, cadrele medicale chinuindu-se aproape două ore să-i readucă la viaţă. Între timp, tatăl celui de-al treilea copil a sesizat că fiul lui nu a ajuns acasă. Pompierii au început să-l caute pe băiatul de 11 ani cu ajutorul unei bărci, reuşind să-i găsească trupul în aval de locul din care fuseseră scoşi cei doi fraţi.
Echipele medicale au făcut eforturi disperate pentru a-i resuscita pe cei trei băieţi, însă fără niciun rezultat. Ei au fost declaraţi decedaţi, iar corpurile au fost transportate la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzelor decesului, iar concluziile au indicat faptul că moartea celor trei s-a produs în urma asfixiei mecanice prin înec. Tragedia a făcut înconjorul ţării, iar demersurile pentru ca elevii din Băiculeşti să beneficieze, în sfârşit, de un microbuz şcolar au fost făcute din 2013 încoace constant. Mai multe instituţii, printre care şi Avocatul poporului, au solicitat în ultima perioadă să se rezolve problema transportului şcolar la Băiculeşti, dar problema a fost rezolvată abia acum.
Elevii de la Băiculeşti erau cei mai tineri navetişti din ţară.
În fiecare zi, dimineaţa şi  la orele prânzului, mai mulţi copii, elevi ai şcolii Băiculeşti, făceau autostopul ca să ajungă la şcoală şi acasă, astfel încât naveta a devenit o obişnuinţă. În comuna Băiculeşti sunt şapte şcoli, trei cu clase până la a patra, patru şi cu gimnaziu. La Mâniceşti există o şcoală cu ciclu primar, cei care trec în clasa a cincea vin la centru. Problema navetei copiilor era cunoscută în cancelaria şcolii dar şi la Primăria comunei, numai că microbuzele trebuiau să vină de la Bucureşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email