În prima duminică în stare de alertă Moaştele Sfântuliţei au fost scoase în faţa Necropolei

Zeci de credincioşi au asistat la slujbă

Duminică, 17 mai, prima din starea de alertă, prima în care credincioşii au putut merge la biserică. La Curtea de Argeş, aproape o sută de oameni au stat la distanţa regulamentară în faţa Necropolei sau  în parcul Mănăstirii şi au asistat la slujbă. Unii au purtat măşti, alţii nu. În faţa bisericii au fost scoase moaştele Sfântuliţei, pentru că intrarea în sfântul lăcaş, unde este ţinută racla cu moaştele, este interzisă.  Credincioşii s-au închinat la moaşte, dar atât. Au îngenuncheat în faţa raclei, s-au rugat, unii au atins-o, dar nimeni nu s-a apropiat cu buzele de ea.

De vineri, credincioşii pot participa la slujbele religioase, dar în anumite condiţii,astfel:

Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

Se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasăîn timpul săvârşirii slujbelor publice. Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh.

Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă.

La Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni.

La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție.

Măştile, obligatorii şi la slujbă

Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului.

Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununieise vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi (slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii). Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Slujba de înmormântareva fi săvârşită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţă de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare.

Biserica, aerisită la patru ore

Credincioşii bolnavi aflaţi la domiciliu sau în spitale pot primi Împărtăşania pentru bolnavi cu respectarea strictă a regulilor sanitare, potrivit îndrumărilor speciale pentru aceste cazuri.

La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar.

Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

Foto Gina Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email