În pieţele din municipiu nu se vor putea sacrifica miei

Sunt însă spaţii amenajate în Piaţa Centrală pentru producători

Nu se mai sacrifică miei de mulţi ani în pieţele din Curtea de Argeş şi e normal aşa. Legislaţia e aspră şi trebuie respectată. Totuşi, cetăţenii vor putea cumpăra carne de miel direct de la producătorii pentru care administraţia locală a amenajat spaţii speciale.

„În urmă consultărilor cu primarii și administratorii piețelor agroalimentare din județul Argeș, și analizând condițiile sanitare veterinare din spațiile propuse în vederea comercializării carcaselor de miel precum și a produselor specific Sărbătorilor Pascale, Direcţia Sanitar Veterinată şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeș avizează favorabil următoarele locații:Pitești: Piața Ceair, Piață Gavana, Piață Smârdan, Mioveni: Piața Dacia, Câmpulung: Piața Centrală, Curtea de Argeș: Piața Centrală, Piața 1 Mai (în funcție de numărul de solicitanți), Domnești: Piața Domnești (în funcție de numărul de solicitanți)”, se arată într-un comunicat al DSVSA.

De asemenea, Direcţia a avizat un punct de sacrificare la nivelul exploatației din localitatea Miroşi şi un abator de capacitate mică integrat în exploatație din localitatea Albeştii de Argeș.

DSVSA Argeș va asigura supravegherea sanitară veterinară a unităților de alimentație publică, producție și comercializare prin medicii veterinari oficiali pe întreagă perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, precizează sursa citată.

Ar putea fi amenajate spaţii şi la pieţele 1 Mai şi Ivancea

„Am amenajat spaţii pentru producători în Piaţa Centrală, dar, în funcţie de solicitări, putem amenaja şi la Piaţa 1 Mai dar şi la Ivancea. Deocamdată nu au fost solicitări pentru acestea din urmă”, ne-a spus primarul Constantin Panţurescu.

Comercianţii din hala de carne din municipiul nostru spun că nu vor vinde miei în această săptămână. „Nu am adus în ultimii ani miei, din cauza formalităţilor existente. Vom avea la vânzare doar pastramă de oaie. Oricum nu cred că am avea prea mult succes, pentru că sunt puţini cei care îşi permit să cumpere un miel întreg Sunt foarte multe condiţii care se cer pentru comercializarea mieilor şi nu vrem să ne complicăm. Însă, cei care doresc să cumpere carne de miel vor găsi comercianţi pe aici”, ne-au spus mai mulţi vân. Zători din hala de carne.

Mieii care vor fi sacrificaţi în gospodării vor putea fi consumaţi doar de membrii familiei, comercializarea acestora fiind interzisă. Conform reglementărilor Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de Paşti mieii vor putea fi tăiaţi chiar şi în propria ogradă, dacă este chemat în prealabil medicul veterinar care să îşi dea avizul pe carne şi să ia crotalia pentru înregistrare. Asta în condiţiile în care carnea obţinută nu va putea fi folosită decât pentru propriul consum.

Carnea de miel, un lux pentru argeşeni

„Am câteva oi şi miei, din care o să tai acum de Paşti. Nu îi comercializez. De obicei, mai dau din ei la membrii familiei. Am şi eu copii şi nepoţi. Sunt foarte multe condiţii pe care este foarte greu să le respectăm. În fiecare an am vândut miei la prieteni şi cunoştinţe şi nimeni nu a păţit nimic. Oameni au fost mulţumiţi. Nu mă pricopsesc eu cu ce câştig acum, că tot anul muncesc şi cheltuiesc bani”, spune nea Florică, un bătrân din Băiculeşti. Anul acesta kilogramul de miel se vinde cu 15 – 18 lei kilogramul în viu şi 20 – 25 lei gata tăiat. Însă, pentru mulţi argeşeni, carnea de miel pe masa de Paşti este un adevărat lux. „Nu voi cumpăra de miel că nu am bani. De obicei, cei care vând miei vând cel puţin o jumătate şi este destul de scump. La ce salarii avem este greu. Cu banii care îi dăm pe miel luăm tot ce ne trebuie pentru Paşti”, spune Ion Dinescu, din Curtea de Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email