În Piaţa Centrală, locuri speciale pentru vânzarea mieilor de către crescătorii de oi

Deşi mai sunt mai puţin de două săptămâni până la apropierea Sfintelor Sărbători de Paşte, în municipiul Curtea de Argeş nu există un loc special amenajat pentru sacrificarea mieilor. Spaţiul din Piaţa Centrală, din Curtea de Argeş, nu se ridică la standardele cerute de Uniunea Europeană şi din această cauză nu se poate obţine nici măcar o autorizaţie pentru funcţionarea unui abator temporar. „La Curtea de Argeş nu există un abator şi în mod cert aici nu se vor sacrifica miei. Comercianţii pot vinde în hală carne de miel doar dacă fac dovada faptului că aceştia au fost sacrificaţi în abatoare specializate. Oamenii trebuie să prezinte un certificat sanitar-veterinar, să aibă carnea ştampilată. Am amenajat în Piaţa Centrală, în hala de carne, două puncte în care vor vinde miei crescătorii de oi, iar carnea de miel se va vinde în hală la standurile societăţile comerciale”, spune Marin Florea, directorul Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare.  De altfel sunt mulţi ani de când la Curtea de Argeş nu se mai sacrifică miei în pieţe. „Era oricum urât. Mai bine aşa, vin cu ei deja tăiaţi”, crede Marin Florea.

Mieii pot fi sacrificaţi doar în abatoare autorizate, iar în judeţul Argeş sunt şapte abatoare autorizate sa taie ovine,trei la Bascov, două la Costeşti, unul la Câmpulung şi unul la Rucăr, potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor )DSVSA) Argeş.

Ce măsuri se iau

„În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioad Sarbătorilor Pascale când, în mod tradițional, consumul unor cantităti de alimente de origine animală crește considerabil, este necesară intensificarea acțiunilor de supraveghere sanitară veterinară. Ca urmare, se impune întreprinderea unor măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală”, precizează Direcţia Sanitar Veterinară.

Astfel, DSVSA anunţă mai multe măsuri pentru perioada următoare. „Vor fi identificați și monitorizați toți producătorii și comercianții care sacrifică miei și prelucrează carne de miel, precum și  toate fermele sau gospodăriile particulare de unde vor fi livrate animalele pentru sacrificare”, se arată în comunicatul remis redacţiei. De asemenea, inspectorii instituţiei vor verifica şi condițiile în care sunt transportaţi mieii şi carnea de miel, transport „care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar și însoțit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora”.

Preţul cărnii de miel a ajuns în Argeş în această perioadă la 20 de lei pe kilogram, şi se vinde chiar şi pe olx, 20 de lei tăiat şi 10 lei în viu. Şeful Serviciului Pieţe spune că se va vinde carne de miel în săptămâna Floriilor şi în Săptămâna Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email