În Piaţa Centrală haosul e total

Producătorii agricoli sunt obligați să afișeze în piețe o etichetă de produs detaliată

De multe ori nici preţul nu e afişat

Aglomeraţia e maximă, iar tarabele sunt aşezate inclusiv pe trotuar şi pe carosabil

Potrivit unei legi promulgate în luna martie, producătorii agricoli sunt obligați să afișeze în piețe o etichetă de produs detaliată, care să indice datele de identificare ale fermierului și ale produsului, dar și să expună la locul de vânzare o copie după atestatul de producător. Conform definiției din legea adoptată, eticheta produsului este „un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”. Astfel, eticheta de produs trebuie să conțină obligatoriu următoarele elemente: numele și prenumele/ denumirea producătorului;  denumirea produsului;  localitatea de origine;  data obținerii produsului; prețul de vânzare.

Pe lângă eticheta de produs, producătorii agricoli sunt însă obligați, conform legii actuale, să afișeze vizibil la locul de vânzare și următoarele documente:  copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice; sau copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/ întreprinderi familiale. Proiectul de lege stabilește că administratorii piețelor au obligația de a informa autoritățile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afișată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli.

Sezonul căpşunilor fără etichete

Acum, la două luni de la intrarea în vigoare a legii, la Curtea de Argeş, în pieţe, lucrurile stau fix la fel ca înainte. Nu există etichetele prevăzute de lege, ba, mai mult, în unele cazuri nici măcar preţurile nu sunt afişate.

Pieţele din municipiu, dar în special Piaţa Centrală, sunt pline în aceste zile de căpşuni şi cireşe. O doamnă care vinde tot anul câte ceva, de la roşii, pătrunjel, pepeni, cireşe, banane, portocale la cartofi, dar acum are căpşuni, ne asigură că marfa ei este de la „Brădeşti”. „E o comună aici, nu ştiţi, unde sunt căpşuni multe. De acolo le aducem”, face reclamă la fructele mari şi cărnoase. Nicio etichetă nu întinează taraba ruginită, de fier. Nu ştie despre legea invocată de noi, e „un simplu angajat”, de fapt, se corectează, e „producător”, iar când insistăm cu întrebările nu mai zice nimic. La taraba ei măcar sunt preţurile afişate – 8 lei kilogramul de căpşuni, 12 lei cel de cireşe. Nu prea vinde însă, căci lângă ea e coadă la o altă masă. „Suntem din Brăteşti, producători, am cules căpşunile de dimineaţă, sunt proaspete”, ne povesteşte doamna ai cărei clienţi stau la coadă. Femeia are zeci de lădiţe în spatele tarabei şi vinde cu spor. „Oamenii ne ştiu, ştiu că suntem de la Brăteşti şi că suntem producători şi de aia cumpără de la noi”, spune femeia. Nici vorbă de etichete sau de alte marafeturi, doamna este cu adevărat ocupată cu vânzarea, iar clienţii habar nu au că ar trebui să cietască de pe o etichetă numele producătorului, data la care au fost culese fructele şi de unde. „Nu ştiam că sunt obligaţi să afişeze aşa ceva. Dacă asta e legea aşa trebuie să facă. La noi, la Curtea de Argeş, însă, ce legi se respectă?! Nu respectă ăia din Primăria, aici la piaţă ce să mai zicem…”, spune un cumpărător.

Ce zice administratorul

Şeful Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare este de mulţi ani Marin Florea.  El ştie de reglementările legale, dar spune că nu prea are ce să le facă celor care vând în piaţă, producători agricoli sau societăţi comerciale. „Am făcut o instruire pe tema acestei legi împreună cu un inspector de la Antifraudă, mai mult de atât… Le-am spus ce trebuie să facă, cum trebuie să fie etichetele şi ce să scrie pe ele. Unii producători agricoli, din piaţa acoperită, s-au conformat. Ceilalţi…O să fac referat să fie amendaţi. Şi eu pot fi amendat, şi la mine amenda este de 250 de milioane, dacă iau amenda asta plec şi îl dau dracu de serviciu. Le-am spus, nu ştiu ce să le mai fac. Nu o să mă apuc eu să le fac etichete”, ne-a spus Marin Florea. „Ştiu oamenii, i-am avertizat. Cei care vând căpşuni sunt producători de-ai noştri, vin două trei săptămâni, ce să fac, să-i alung?! Şi societăţile trebuie să aibă afişate datele, copii după actele firmei, şi eu le-am spus, dar dacă nu se conformează ce să fac. Am prelucrat legea şi le-am spus ce se întâmplă”, precizează şeful Serviciului Pieţe.

Alte probleme, vechi dar nerezolvate

Problema etichetelor care lipsesc este doar cea mai nouă  dintre cele pe care Piaţa Centrală şi în ultimă instanţă Serviciul Pieţe le au. Argeşenii se plâng de ani de zile că zona e un haos total. Comercianţii îşi aşează tarabele pe trotuare şi uneori chiar pe stradă direct. Maşinile trec cu greu iar pietonii sunt puşi în pericol în fiecare secundă. Acelaşi şef de la Pieţe spune că nici pentru asta nu are soluţii. „Nu avem ce să le facem. Am vorbit la Poliţie şi zic că nu ne pot ajuta. Dacă am avea Poliţie Locală atunci ar putea fi urmăriţi şi sancţionaţi cei care nu respectă legea, altfel nu avem cum să reuşim să rezolvăm problema, nu putem. Le-am zis de fiecare dată, am vorbit cu ei dar degeaba. Nu înţeleg”, a încercat să justifice Marin Florea în faţa consilierilor locali dezastrul din Piaţa Centrală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email