În opinia unui expert argeşean, Biserica Domnească şi terenul aferent valorează 5 miliarde

De mulţi ani Primăria e în proces cu Arhiepiscopia din cauza Bisericii Domneşti. În prezent, Biserica Domnească se află în administrarea Muzeului Municipal şi, în urma unui alt proces, preoţii au câştigat dreptul de a oficia aici slujbe religioase. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au spus atunci că vor continua lupta pentru Biserica Domnească şi au revendicat lăcaşul de cult, cerând strămutarea procesului la o instanţă în afara judeţului Argeş. „Au motivat prin faptul că ar exista o legătură de rudenie între directorul Muzeului Municipal şi reprezentanţii instanţei de judecată, şi de aceea au cerut ca procesul să se desfăşoare în afara judeţului Argeş”, explica la vremea respectivă acţiunea Radu Chirca, secretarul Primăriei. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului spun însă că a venit momentul ca Biserica Domnească să se întoarcă acolo de unde a plecat şi au revendicat atât lăcaşul de cult cât şi terenul.  
„Orice biserică face parte din inventarul patrimonial al Bisericii!”
„Dacă unora dintre noi ne-ar părea nefiresc, ca o biserică, fie ea şi monument istoric, cum este Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, să fie în patrimoniul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, pe teritoriul căreia se află, trebuie să arătăm că potrivit Legii, orice biserică, cimitir, capelă, casă parohială, monumente istorice bisericeşti, troiţe, cruci de piatră şi de lemn, fac parte din inventarul patrimonial al Bisericii.
De aici pornind ajungem şi la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, care a fost ctitorită de Basarab I Întemeietorul, Nicolae Alexandru şi ceilalţi domnitori basarabi. Se ştie, pentru oricine are puţină cunoaştere în domeniu, că orice Altar ctitorit nu se face pentru a fi doar locaş de vizitare, ca orice monument istoric şi de artă, ci şi de închinare, mai ales.
Niciodată, nici nu le-a trecut prin cap domnitorilor, boierilor şi alţi ctitori de biserici, ca Altarele închinate Domnului să fie doar de simplă vizitare şi explicarea unor ghizi.
Potrivit actelor ctitoriceşti şi pomelnicelor din adânc de veacuri nu s-a găsit niciodată nicio menţiune că sfintele ctitorii bisericeşti au fost făcute pentru a fi declarate muzeu. În pomelnicele ctitoriceşti se regăsesc aşezaţi cronologic pentru sfântă pomenire, în amintirea celor care le-au ctitorit, aşa cum este şi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş”, ne spunea în 2009 ÎPS Calinic. La polul opus se află reprezentanţii administraţiei locale, care spun că cererea de revendicare nu este întemeiată, întrucât Biserica Domnească este un monument istoric din grupa I, de importanţă naţională şi internaţională, iar bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile, prin urmare nu pot fi înstrăinate. Mai mult, slujbele care se oficiază acum în fiecare sâmbătă şi duminică pun în pericol pictura. „Vin oamenii la slujbă, unii bătrâni, şi se rezemă de pictura de secol 14”, ne-a spus directorul Muzeului, arhitectul Florin Scărlătescu.
Reparaţiile din ultimii ani au costat 8 miliarde
De-a lungul timpului, mai mulţi specialişti argeşeni au evaluat monumentul, şi au ajuns al rezultate de-a dreptul ciudate, în condiţiile în care numai reparaţiile făcute în ultimii ani au costat opt miliarde, după cum a afirmat directorul Muzeului. „Au fost câţiva  evaluatori ale căror rapoarte au fost respinse de Primărie. Spre exemplu, unul a ajuns la concluzia că Biserica şi terenul aferent ar valora vreo cinci miliarde de lei vechi. Întrebat cum a ajuns la această sumă, ne-a spus că a luat în calcul biletele care se vând la intrare şi acatistele plătite”, ne-a spus ieri Anişoara Luca, juristul Primăriei care se ocupă de acest proces. În prezent, se lucrează la un nou raport de evaluare pentru a fi stabilită taxa judiciară de timbru. „Arhiepiscopia este scutită de această taxă, asta le-am spus-o noi, dar raportul e necesar pentru a se stabili competenţa instanţei”, a mai declarat Anişoara Luca. Astăzi, este un nou termen în proces, dar va fi amânat pentru că raportul de expertiză, ultimul, cerut de instanţă, nu este gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email