În octombrie, ITM Argeș a dat amenzi de aproape un milion de lei

57 de persoane lucrau la negru

În luna octombrie, ITM Argeș a făcut 314 de controale, a aplicat 86 de sancțiuni aplicate, iar valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 981.000 lei, potrivit unui comunicat al instituției.

În domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 169  de controale,  s-au aplicat  49 sancțiuni, din care 37 amenzi în valoare totală de 863.500 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe au fost, ca de obicei, comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcții, restaurante, baruri, service auto, spălătorii auto, plasare forță de muncă.

Și în octombrie ITM a constatat cam aceleași deficiențe – primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidență a salariaților, neînmânarea salariatului anterior începerii activității a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinței de vechime.

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfășoară muncă nedeclarată, în luna octombrie 2022, ITM Argeș a efectuat 169 de controale. Astfel, la 16 angajatori sancționați au  fost  depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 57  persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 820.000 lei.

În domeniul securității şi sănătății în muncă au fost efectuate 145 controale. Au fost aplicate 37 sancțiuni, din care 26  amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 117.500 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe au fost- construcții, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, instalații electrice, distribuție mărfuri, morărit  și  panificație, confecții textile, comerț.

Principalele deficiențe constatate de inspectorii ITM au fost neasigurare control medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunere dosar de cercetare a evenimentului, utilizare echipament neconform de muncă, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neautorizarea din punct de vedere al securității și sănătății în muncă pentru activitățile desfășurate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email