În mai multe comune din zonă, Pâinea se vinde la colţ de stradă în cele mai mizerabile condiţii

Cum vremurile sunt atât de grele încât nici pâinea nu se mai vinde cum se vindea, iar concurenţa în domeniul panificaţiei este acerbă, unii producători au găsit noi metode, ilicite, ce-i drept, de a-şi vinde marfa. Una dintre firmele care fac asta este una dintre cele mai mari din Curtea de Argeş.
Metoda este următoarea – societatea care produce pâine primeşte autorizaţie pentru comerţ ambulant pe raza unei localităţi, rurale, mai ales. Pe baza acesteia, şoferul umple o maşină de transport cu lăzi de pâine şi porneşte prin sate. Opreşte în intersecţii, cheamă lumea să cumpere pâine şi o vinde. De cele mai multe ori pe avizul de însoţire a mărfii are trecută o cantitate, iar în maşină are altă cantitate. Asta e prima greşeală.
Apoi, maşina din care se vinde pâinea nu este echipată corespunzător. În timp ca magazinele sunt obligate să aibă apă caldă curentă, loc special de depozitare, vânzătorul trebuie să poartă halat, să fie cu analizele la zi şi să aibă şi cursuri de calificare absolvite, şoferul care vinde pâine pe stradă este doar un şofer. A doua abatere.
Nimeni nu îşi închipuie că maşina, care nu are ce-i trebuie din punct de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică, este dotată cu o casă de marcat care să elibereze bon fiscal pentru fiecare pâine vândută. Lucrurile decurg cam aşa – şoferul strigă sătenii pe la porţi, aceştia vin, iau pâinea din ladă sau din mâinile şoferului, dau banii şi pleacă. Nu se uită nimeni dacă pâinea e pe podeaua maşinii, dacă şoferul este murdar de motorină pe mâini, iar bonul fiscal este o mare necunoscută.
Acţiuni zilnice ale Poliţiei
În fiecare zi pe nota de presă a Poliţiei argeşene sunt trecute rezultatele unor „activităţi de protejare a populaţiei împotriva activităţilor de comerţ ilicite”, activităţi ce vizează în primul rând comerţul cu pâine. Poliţiştii amendează şoferii şi confiscă pâinile, iar a doua zi o iau de la capăt, cu alţi şoferi de la alte firme producătoare de pâine. Ieri, spre exemplu, poliţiştii Biroului Ordine Publică – Compartimentul Siguranţă Publică Curtea de Argeş au desfăşurat activităţile de care scriam mai sus, „ocazie cu care au depistat pe I.G. de 47 ani, din comuna Aninoasa,  care transporta cu un autoturism produse de panificaţie şi nu a putut prezenta documentele de provenienţă pentru cantitatea de 30 buc. pâine albă.
Acesta a fost sancţionat contravenţional, iar cele 30 de pâini au fost confiscate valoric”, potrivit Biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email