În luna iulie, Peste 900 de pensionari au împrumutat bani la CARP

Viaţa de zi cu zi e o adevărată luptă de supravieţuire pentru pensionarii argeşeni. Cei mai mulţi dintre ei, după zeci de ani de muncă, abia reuşesc să-şi împartă veniturile ca să trăiască de la o zi la alta. După ce şi-au întors buzunarele pe dos, după ce şi-au vândut tot ce era mai de preţ prin casă, vârstnicii şi-au dat seama că nu se pot descurca fără împrumuturile pe care le fac în fiecare an la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Curtea de Argeş (CARP). Astfel, aproape în fiecare zi, zeci de pensionari vin la sediul CARP, unde îşi aşteaptă răbdători rândul pentru a solicita un împrumut, aceasta fiind una dintre puţinele soluţii de a-şi achita datoriile acumulate de-a lungul anului. Cei mai mulţi dintre ei, sunt „clienţi” vechi, fideli, pentru care în fiecare an singura soluţie salvatoare, cel puţin pentru moment, este să ceara câteva sute de lei împrumut. Foarte trişti, oamenii solicită împrumuturi ca să îşi plătească datoriile la utilităţi, să îşi cumpere medicamente sau ceva alimente.
Spre exemplu, numai în luna iulie peste 900 de pensionari argeşeni, au împrumutat bani la CARP. „În cursul lunii trecute au apelat la serviciile CARP peste 2.000 de persoane. Dintre acestea, 953 au primit împrumuturi rambursabile de peste două milioane de lei, pentru a-şi rezolva probleme cu care se confruntă”, a spus Apostol Zamfira, preşedintele CARP.
Pentru ce împrumută bani oamenii
De la grija lemnelor de foc pentru iarna care o să vină, până la cea a medicamentelor, treburi gospodăreşti, sau chiar nevoia de a sprijini copiii ori nepoţii, vârstnicii argeşeni nu duc lipsă de motive pentru a cere un împrumut. Una din bătrânele aşezate la rând are 72 de ani. Îşi duce viaţa alături de soţul său, grav bolnav, reuşind cu greu să facă faţă neajunsurilor. „Nu vreau decât trei – patru sute de lei. Am bărbatul bolnav şi are nevoie de medicamente. Ne descurcăm greu cu banii, că avem pensii mici şi de aceea venim aici. Aproape în fiecare an împrumut bani la CARP pentru că altfel nu mă descurc. Nu sunt ratele mari şi pot să le plătesc”, spune bătrâna.  În această perioadă, casierii din cadrul instituţiei au mers în localităţile din zona municipiului Curtea de Argeş pentru a încasa ratele de la cei care au împrumutat bani de la CARP. „Casierii noştri s-au deplasat în localităţile din care provin membrii CARP pentru a încasa ratele împrumuturilor rambursabile. Totodată, aceştia i-au îndrumat parţial pe cei care doresc să împrumute bani şi le-au explicat oamenilor care sunt condiţiile pe care trebuie să le respecte. În această situaţie persoanele respective nu au mai fost nevoite să se deplaseze la sediul nostru, economisind astfel timp, dar şi banii pentru transport”, a mai spus Apostol Zamfira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email