În fiecare an se întâmplă acelaşi lucru. Parcul Fântâna lui Manole, neîngrijit şi plin de buruieni

Parcul Fântâna lui Manole e plin de bălării, iarba e netăiată şi a invadat şi potecuţele poreclite alei, pe jos sunt hârtii şi ambalaje, iar şerpii se unduiesc printre firele de iarbă. Nici vorbă de flori, iluminat ornamental, pavele sunt doar pe câţiva zeci de metri, de la Fântână spre parc şi se termină brusc, bujorii şi floricelele cu care se lăudau cei de la firma care a încasat trei miliarde de lei vechi pentru lucrări de mântuială au dispărut de mult.

Miliardele care nu se văd

Vă reamintim că proiectul „Amenajarea parcului Fântâna Meşterul Manole” a fost finanţat prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, instituit prin OUG nr.59/2007 şi derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Bugetul proiectului a fost de 546 199,79 lei, iar obiectivul – realizarea de lucrări la sistemul de iluminat, la sistemul de irigaţii, amenajarea locului de joacă, amenajarea aleilor şi a bordurilor şi lucrări de plantare. Proiectul s-a derulat în perioada 01.08.2008-30.09.2009.

Concret, banii s-au dat pentru amenajarea unui loc de joacă, pavarea a 696 metri pătraţi de alei, realizarea sistemului de iluminat, realizarea sistemului de irigare şi lucrări de plantare (arbuşti răşinoase 60 bucăţi, puieţi foioase 200 bucăţi, puieţi de buxus 90 bucăţi, plante târâtoare 100 bucăţi, plante anuale 2000 bucăţi, plante perene 1800 bucăţi, semănat gazon 4000 metri pătraţi). Nu se mai vede nimic din lucrările de multe miliarde, bani mulţi, cu care alţii fac o casă, nu plantează nişte flori, şi acelea doar pe hârtie.

Unde e iluminatul ornamental?!

E foarte ciudat că nu mai există niciun firicel de floare în parc şi că, de altfel, nimeni nu a văzut vreun bujor nici chiar atunci când se spune că ar fi fost plantaţi. Şi iluminatul ornamental lipseşte. Dacă în privinţa florilor se poate spune că nu au mai ieşit pentru că au trecut mulţi ani de când au fost plantate, deşi nimeni nu le-a văzut vreodată, iluminatul nu avea cum să dispară dacă ar fi fost făcut.

Vara a venit, dar  parcul Fântâna lui Manole nu e deloc pregătit pentru zecile de argeşeni care îşi plimbă acolo copiii sau pur şi simplu stau pe bancă încercând să scape de căldura din apartamente.

Aleile au un strat subţire de nisip, sub care se vede clar pământul, iar iarba a crescut în voie pe marginea şi uneori pe mijlocul lor. De asemenea, betonul care încă se mai află pe unele bucăţi de alee este spart şi tot iarba a crescut frumos prin crăpături.

Fântâna lui Manole este cel mai mare parc din municipiu şi cel mai vizitat, de localnici dar şi de turişti. Vecinătatea Mănăstirii şi legenda Meşterului Manole fac din parc o ţintă pentru turiştii care văd ce am descris mai sus şi se vede clar în poze – lipsă totală de interes din partea celor care sunt plătiţi să aibă grijă de spaţiile verzi din municipiu.

Lacul beneficiază de apă de la o arteziană, iar pe el se bălăcesc nişte răţuşte. Pe luciu plutesc gunoaie aruncate de cetăţeni iresponsabili, dar vegetaţia nu a fost curăţată de nimeni. Sunt bălării înalte în apă, iar nişte rame de beton în care cresc alte bălării au fost acoperite de apă. Imaginea nu e deloc grozavă, iar peste vreo săptămână, dacă nu se iau măsuri, nu se curăţă aleile, iarba nu e tunsă, nisipul nu e împrospătat iar lacul igienizat, parcul va ajunge din nou un maidan ordinar. Aşa cum a mai fost, de altfel, pentru că în fiecare iunie se întâmplă la fel.

Câţi oameni de ocupă de spaţiile verzi

De spaţiile verzi din Curtea de Argeş se ocupă Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC). În februarie, când Consiliul Local a aprobat organigrama SPGC cu 100 de psoturi, 28 fiind la formaţia Spaţii verzi, întrebat dacă aceştia pot să tundă iarba şi să aibă grijă de parcuri, directorul Serviciului, Ioan Ghiţă, a spus – “Ne descurcăm!” Pe de altă parte, anul trecut, tot în iunie, când domeniul public era plin de bălării, acelaşi director spunea că “cei cinci oameni de la spaţii verzi nu fac faţă!” Câţi angajaţi ai SPGC lucrează efectiv la Spaţii verzi e greu de aflat, se vede treaba, căci organigrama e una, declaraţiile, alta.

Administraţia locală are un plan de refacere a parcului, de retrasare a aleilor. Va trebui să reconsiderăm parcul Fântâna lui Manole. Reamenajarea  lui nu ar presupune costuri prea mari , cu trasarea aleilor, plantarea de flori, etc., iar după ce Planul Urbanistic General va fi în sfârşit gata aşteptăm idei”,  declara primarul Panţurescu anul trecut.

Ce-i drept, Planul Urbanistic General e în curs de realizare de mulţi ani, aşa că ideile de refacere a parcului încă nu au venit. Până una alta însă, ceva tot se poate face, mai ales că îngrijirea spaţiilor verzi este sarcină de serviciu pentru Serviciul de Gospodărie Comunală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email