62 de monumente sunt în municipiul Curtea de Argeș, iar din acestea 31 sunt clasificate ca monumente de interes național, potrivit unor documente oficiale. Una dintre ele i-a aparținut fostului prim ministru al României, Armand Călinescu, cel care doarme somnul de veci în cimitirul Sf. Îngeri, unele au fost reabilitate iar altele, cele mai multe, ori sunt degradate ori au fost refăcute fără să se țină cont de cum arătau înainte.
Prima casă aflată în lista acestor monumente este fosta primărie a orașului, situată pe strada Negru Vodă. Construcția a fost realizată în anul 1902.
Fostul Hotel Royal se află tot pe strada Negru Vodă și este un monument istoric care datează de la sfârșitul secolului al XIX – lea.
Vila Rozelor este situată pe bulevardul Basarabilor nr. 47 și este o construcție rezidențială, ridicată de arhitectului Richard Bordenache. Clădirea folosește limbajul arhitecturii neoromânești.
Casa Chiriță se află tot pe bulevardul Basarabilor a fost construită în perioada 1920 – 1930, de Petre Antonescu și Dimitrie Berechet. Astfel, aceasta se evidențiază prin coerența stilistică, compoziția volumelor și integrarea materialelor folosite (lemn și zidărie).
Casa Vâlsănescu se află pe bulevardul Basarabilor și datează de la sfârșitul secolului al XIX – lea.
Casa Tică se află pe bulevardul Castanilor datează de la sfârșitul secolului al XIX – lea. Casa Achim se află pe bulevardul Castanilor, lângă casa Tică, și datează de la sfârșitul secolului al XIX – lea.
O altă casă, fost sediu CLF, este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. În Lista Monumentelor Istorice monumentul apare cu codul 13638.
Casa Cioculeștilor se află pe strada Armand Călinescu și a fost construită în anul 1851 și are pivnița tăvănită cu grinzi puternice de stejar, o prispă generoasă și o distribuție simetrică a celor patru încăperi ale etajului în raport cu tinda. Totodată, casa Cioculeștilor reprezintă o arhitectură tradițională a clasei de mijloc.
Casa Călinescu se află pe strada Armand Călinescu, a fost construită în anul 1850 și i-a aparținut lui Armand Călinescu, fost prim-ministru al României. Mai mult, clădirea este valoroasă prin portul tradițional specific Argeșului și Muscelului. Casa a fost restaurată în perioada 1840-1850.
Casă cu prăvălie se află pe strada Decebal nr. 3 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Casa datează de la sfârșitul secolului al XIX – lea.
Casă cu parter comercial se află pe strada Decebal nr. 9 și nr. 16 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Clădirea a fost construită în anul 1880, iar în anul 1909 a fost refăcută.
Casa Gheorghe Nițulescu se află pe strada Negru Vodă nr. 135 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Aceasta a fost construită în perioada 1911-1914.
Casa Florian Constantinescu se află pe strada Plopiș nr. 1 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș, ce datează de la sfârșitul secolului al XIX – lea.
Casă, azi anexă a pensiunii „Casa Domnească”. Aceasta se află pe strada Plopiș nr. 4 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Datează de la mijlocul secolului al XIX – lea.
Casa Deleanu se află pe strada Rădulescu Ion Heliade nr. 1 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea deAceasta a fost construită în anul 1830.
Casa Dumitru Norocea se află pe strada Victor Ștefănescu nr. 8. Aceasta a fost construită de pictorul Dumitru Norocea, în perioada 1914 – 1924. Clădirea este un exemplu edificator de integrare a AUDITUL DEZVOLTĂRII SOCIO-ECONOMICE, DEMOGRAFICE ȘI DE MEDIU – MUNICIPIUL CURTEA DE ARGEȘ elementelor tradiționale muscelene în arhitectura urbană. Intrarea în beci este specifică caselor țărănești din regiunile submontane. În perioada 1985 – 1986, la parterul casei s-a organizat o expoziție de etnografie: vase de ceramică argeșeană, cusături şi țesături specifice zonei, costume populare din arealul argeșean şi unelte folosite la îndeletniciri casnice şi munci agricole. În schimb, la etajul clădirii, a fost organizată o expoziție cu picturile realizate de Dumitru Norocea cu teme rustice, descrierea costumelor populare, răscoala din 1907.
Casa Teodorescu se află pe strada Victor Ștefănescu nr. 10 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Finalizarea clădirii a avut loc la începutul secolului al XX – lea. Această casă are dispoziție tipică regiunii Argeșului și Muscelului.
Casa Goangă se află pe strada Viorelelor nr.1. Casa a fost construită în stil tradițional argeșean în secolul al XVIII – lea și a aparținut baritonului Petre Ștefănescu-Goangă. În perioada 1969 – 1972, casa a fost sediul Muzeului Orășenesc, iar apoi a devenit sediul Bibliotecii Municipale. În anul 1996, casa a re-intrat în posesia familiei Ștefănescu-Goangă și a trecut printr-un proces de restaurare. Spre deosebire de celelalte case, aceasta se distinge prin amploarea cerdacului și a spațiilor interioare. Structura de zidărie și lemn și partiul arhitectural sunt bine conservate.
Casa Feri se află pe strada Tudor Vladimirescu nr. 13. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XIX – lea.
Casa Gogulescu se află pe strada Tudor Vladimirescu nr. 24 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș, ce datează de la începutul secolului al XIX – lea
Hala de alimente este situată pe strada Decebal nr. 8 – 10 și este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Curtea de Argeș. Aceasta a fost construită în anul 1930.