În Argeş, inundaţiile au produs pagube de peste 12 milioane de lei, iar necazurile nu s-au terminat. Azi şi mâine e cod portocaliu. Pericol maxim!

Autorităţile din Argeş au realizat o evaluare a pagubelor produse de inundaţii în luna aprilie şi la începutul lunii mai. Prefectul Mihai Oprescu a anunţat ieri că doar pentru lucrările de refacere a infrastructurii rutiere şi pietonale ar fi nevoie de peste 12 milioane de lei. Astfel, în luna aprilie au fost afectate drumuri judeţene şi comunale din 21 de localităţi, suma necesară refacerii lor fiind de 8,3 milioane de lei. Cele mai mari probleme au fost în jumătatea de sud a judeţului, dar şi în comuna Băiculeşti. La începutul lunii în curs s-au produs noi pagube, evaluate la 4,4 milioane de lei. De această dată, cea mai afectată a fost zona Curtea de Argeş, în special comunele Mălureni, Băiculeşti, Albeştii de Argeş şi Poienarii de Argeş.
Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor costă 68 de milioane de lei
Autorităţile au efectuat şi prioritizarea obiectivelor de apărare împotriva inundaţiilor ale Administratiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, în valoare totala de peste 68 de milioane de lei. Este vorba de lucrări de regularizare a pârâului Valea Păulească în comuna Miceşti, amenajarea râului Argeş în cartierul Prundu Mic din Piteşti, regularizarea pârâului Budeasa în comuna Budeasa, regularizarea râului Vâlsan pe tronsonul Mălureni- Brăduleţ şi amenjarea râului Cotmeana, în comunele Hârseşti, Stolnici şi Bârla. Ieri s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenta Argeş, pentru a aproba prioritizarea reabilitării elementelor de infrastructură rutieră şi pietonală afectate, dar şi a principalelor obiective de apărare împotriva inundaţiilor. Propunerea formulată de Instituţia Prefectului a fost aprobată cu unanimitate de voturi. „Această Hotărâre a CJSU va fundamenta proiectul de Hotărâre de Guvern ce va fi iniţiat la nivelul Instituţiei Prefectului şi CJ Argeş, în vederea finanţării obiectivelor de investiţii propuse”, a anunţat prefectul Oprescu.
Ieri după amiază meteorologii au actualizat codul galben de ploi şi l-au făcut portocaliu, iar hidrologii au emis de asemenea, cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe râuri, inclusiv râul Argeş. Astfel, miercuri şi joi va ploua abundent şi în zona de nord a judeţului Argeş şi se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu depăşiri ale cotelor de atenție și de inundație, cu scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie și cu viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email