În Argeş, cele mai multe accidente se produc joia, cele mai puţine marţea

În primul semestru al anului 2017 la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeș au fost sesizate cu 9% mai puține infracțiuni față de perioada similară a anului precedent, se arată în bilanţul Poliţiei Argeş în primele şase luni ale acestui an.

Raportat la primele semestre ale anilor 2009-2017, este al șaselea an consecutiv în care infracționalitatea sesizată este în scădere. Peste 76% dintre faptele penale sesizate sunt cu autori cunoscuți.

Criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere cu peste 9 procente față de primul semestru al anului precendent, în mediul urban scăderea fiind de 5%, iar în rural de 13%.

Infracțiunile contra patrimoniului reprezintă 40% din totalul infracțiunilor sesizate și scad cu 4,8% față de primul semestru al anului 2016 și cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este proporțională cu evoluția infracțiunilor de furt, care înregistrează o scădere de 6,5% față de primul semestru al anului anterior.

A scăzut numărul furturilor din locuinţe

Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din locuințe cu 4,4% și furt din auto cu 25% .

Numărul infracțiunilor de înșelăciune înregistrate de I.P.J. Argeș a scăzut cu 5,1% față de primul semestru al anului precedent.

De asemenea, în primul semestru al anului 2017, numărul infracțiunilor de tâlhărie s-a diminuat cu 7,89 procente.

Totodată numărul infracțiunilor stradale scade cu 8,8 procente față de aceeași perioadă a anului precedent.

Infracțiunile de furt reprezintă 94% din criminalitatea stradală și cunosc o scădere de 4%.

În semestrul I al anului 2017 nu au fost înregistrate fapte de omor comise cu arme de foc, la comandă sau pentru reglare de conturi.

Pe linia grupărilor infracționale au fost continuate activitățile de identificare a grupărilor nestructurate, care pot genera conflicte stradale, documentarea activității infracționale a acestora, cercetarea membrilor și destrămarea lor.

Astfel, în primele 6 luni ale anului 2017, a fost destructurată o grupare infracțională formată din 20 de membri cercetați într-un dosar penal instrumentat de Poliția Municipiului Curtea de Argeș. Împotriva membrilor grupării au fost dispuse măsuri preventive pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare de bani.

În acest caz, în urma celor 32 de percheziții domiciliare efectuate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor și dispunerii unor măsuri asiguratorii 27 de autoturisme, 181.000 de lei, peste 51.000 de euro, peste 2000 de lire sterline și 1000 de franci elvețieni, aproximativ 270 de grame de bijuterii precum și alte bunuri.

O firmă şi 4 persoane fizice, 34 de infracțiuni

Pentru prevenirea și combaterea faptelor la regimul silvic, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au desfășurat 553 de controale și au verificat 119 obiective și 1609 mijloace de transport. Totodată aceștia au intervenit la 107 apeluri primite prin SNUAU 112, privind transporturi de material lemnos, dintre care doar 27% au fost confirmate.

În urma controalelor și acțiunilor întreprinse, polițiștii au confiscat peste 760 m.c. material lemnos, în valoare de peste 191.350 de lei. De asemenea aceștia au indisponibilizat 1 tractor, 32 de autovehicule și 91 de atelaje folosite la transportul ilicit de material lemnos.

În aceeași perioadă, polițiștii au cercetat 65 de persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni în domeniul silvic, faţă de 11 dintre acestea fiind dispuse măsuri preventive.

Tot în perioada analizată lucrătorii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice și a Sustragerilor de Produse Petroliere, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, au efectuat cercetări într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea a 34 de infracțiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, participație improprie și complicitate la infracțiunea de tăiere ilegală de arbori, prejudiciul fiind estimat la peste 120.000 de lei.

În cauză a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 4 persoane fizice și o persoană juridică.

În perioada mai sus menționată polițiștii rutieri au aplicat peste 25.000 de sancțiuni contravenționale dintre care 40% pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Tot în aceeași perioadă polițiștii rutieri au reținut în vederea suspendării dreptului de circulație 3029 de permise de conducere, dintre care 1161 pentru nerespectarea regimului de viteză, 451 pentru efectuarea de depășiri neregulamentare, 209 pentru consum de băuturi alcoolice și 150 pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului electric.

În aceeași perioadă au fost retrase 1213 certificate de înmatriculare.

De remarcat este procentul mare, peste 91%, de identificare a autorilor accidentelor de circulație care au părăsit locul producerii evenimentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Cazurile în care încă nu au fost identificați autorii sunt accidente rutiere ușoare.

La nivelul județului Argeș în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2017 s-au produs 108 accidente de circulație cu consecințe grave în care au fost înregistrate 21 de persoane decedate, în scădere cu 3 față de perioada similară a anului precedent.

Cauzele principale de producere a accidentelor rutiere grave, în 6 luni 2017 au fost Viteza (21,29%), traversarea neregulamentară a pietonilor (19,44%), neacordarea de prioritate pietonilor (9,25%) și abaterile săvârșite de bicicliști (9,25%).

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în zilele de joi (23,14%), iar cele mai puține accidente grave s-au produs în zilele de marți (7,4%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email