În Argeş au fost repatriaţi 18 cetăţeni de etnie romă

Argeşul se numără printre judeţele în care au revenit o parte dintre cetăţenii de etnie romă stabiliţi în state din vestul Europei. Potrivit prefectului Gheorghe Davidescu, este vorba despre un număr de 18 persoane, majoritatea repatriate de autorităţile franceze. „Noi avem în Argeş un număr de 18 romi care au fost repatriaţi, dintre care şapte din Franţa, unul din Danemarca, trei din Belgia, unul din Grecia, unul din Spania, trei din Italia şi doi din Elveţia”, a precizat ieri prefectul. „La iniţiativa Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost făcută o evaluare a strategiei naţionale de îmbunătăţire a situaţiei romilor, cu aplicabilitate pe fiecare judeţ. S-au cerut mai multe situaţii şi pe 20 septembrie este termenul limită când va trebui să transmitem măsurile şi programul pe care îl avem în vedere”, a mai spus Davidescu.

Peste 35.000 de romi locuiesc în Argeş

Potrivit datelor centralizate de Instituţia Prefectului Argeş, peste 5% din populaţia judeţului este formată din cetăţeni de etnie romă. „În Argeş trăieşte o comunitate numeroasă de cetăţeni români de etnie romă. Eu vă asigur că după declaraţiile lor sunt mult mai puţini decât sunt în realitate”, a afirmat prefectul Davidescu. Astfel, potrivit datelor oficiale ale recensământului din 2002, în Argeş erau 9.227 de etnici romi, reprezentând 1,41% din totalul populaţiei, însă din datele neoficiale deţinute de autorităţi, numărul lor este de peste 35.000. Potrivit Biroului Judeţean pentru Romi, în judeţ sunt 10 localităţi în care trăiesc comunităţi de romi mai mari de 1.000 de persoane. Este vorba despre Valea Mare Pravăţ, Cetăţeni, Călineşti, Ţiţeşti, Mihăeşti, Mălureni, Merişani, Berevoieşti, Bughea de Sus şi Corbeni.

Programe pentru integrarea romilor

În ultimii ani au fost luate şi în Argeş o serie de măsuri pentru accelerarea procesului de integrare a cetăţenilor de etnie romă. Au fost angajaţi experţi romi în 20 de primării, există opt mediatori şcolari în localităţile Ţiteşti, Bughea de Sus, Cetăţeni, Valea Mare Pravăţ, Mălureni, Berevoieşti, Mihăeşti şi Piteşti şi şase mediatori sanitari la Valea Mare Pravăţ, Bughea de Sus, Ţiteşti, Câmpulung Muscel şi Călineşti. În perioada 2008-2010, au fost eliberate acte de identitate pentru circa 300 de persoane. De asemenea, se află în derulare un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POSDRU) intitulat „Educaţia – şansa ta pentru un viitor mai bun”, implementat la Câmpulung Muscel şi destinat în exclusivitate romilor. Proiectul, în valoare de 500.000 de euro, îşi propune să să faciliteze romilor accesul la educaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email