La Curtea de Argeş, Ziua Femeii este dedicată Reginei Maria

Pe 8 martie, la Curtea de Argeș se va organiza un eveniment dedicat Reginei Maria. Conform programului, la ora 15.00 se va aprinde Flacăra Centenarului la mormântul Reginei Maria a României, începând  cu ora 15.10 ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului va oficia slujba Te Deum, la ora 15.50 se vor aprinde lumânările la mormintele regale, la  ora 16.00 este programată  evocarea personalității Reginei Maria a României și a eroilor din Curtea de Argeș căzuți în Primul Război Mondial, iar de la ora 18.00 se va organiza un spectacol extraordinar „Regina Maria a României – Regina Soldat – Regina Modernă”, la Centrul de Cultură și Arte ”George Topîrceanu”. 

Flacăra Centenarului a fost aprinsă în județul Argeș în data de 24 ianuarie 2018, la Muzeul Golești și a fost depusă prima dată pe biroul Regelui Carol I, aflat la Muzeu, aceasta urmând să poposească, simbolic, în fiecare localitate din județul Argeș, respectiv la Curtea de Argeș în data de 8 martie. 

„Argeșenii sunt așteptați să participe la evenimentul ce va avea loc la Mănăstirea Curtea de Argeș, începând cu ora 15.00”, în invită primarul Constantin Panțurescu pe cetăţeni. 

Manifestarea este organizată prin colaborarea Primăriei Curtea de Argeș, Consiliului Județean Argeș și Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, fiind trimise invitaţii şi Casei Regale a României. 

„Mama răniţilor” şi Regina Soldat

Regina Maria a României a fost supranumită de românii contemporani cu ea „Mama răniţilor” sau „Regina soldat”, în special datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial.

Născută în 29 octombrie 1875, în Marea Britanie, sub numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha , viitoarea regină Maria a României a fost prima fiică a principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha şi duce de Edinburg, şi a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Regina Maria a fost, totodată, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Maria s-a logodit la 16 ani cu principele Ferdinand I, moştenitorul tronului României. S-au căsătorit la 10 ianuarie 1893, pe când principesa Maria avea numai 17 ani. Regina Maria şi Regele Ferdinand au mai avut împreună trei fete şi doi băieţi: principesa Elisabeta, măritată cu regele George al Greciei, pe principesa Maria, care în 1922 s-a căsătorit cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei, pe prinţul Niculae, principesa Ileana, soţia arhiducelui Anton de Austria, şi pe micul principe Mircea, care a murit la începutul războiului.

În timpul Primului Război Mondial, îmbrăcată în haine de soră medicală, Regina Maria a organizat spitalele de campanie şi a fost prezentă printre cei suferinzi, împărţind medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi pe front sau bolnavilor de tifos. Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul războiului a primit titlul de „Regina – soldat”.

După venirea la putere a lui Carol al II-lea, în 1930, rolul acesteia în viaţa publică  a fost marginalizat. La scurt timp a fost obligată să se autoexileze la Balcic (pe atunci în România), unde anturajul său era strict supravegheat şi unde i s-a interzis orice implicare politică.

Regina Maria s-a îmbolnăvit în anul 1936. La începutul anului 1938 a fost internată în mai multe sanatorii din Italia şi Germania, existând bănuiala că ar fi avut cancer la esofag şi ciroză.

Decesul a fost anunţat la 18 iulie 1938, la Sinaia, de regele Carol al II-lea. Înmormântarea sa a fost grandioasă. Regina, la dorinţa ei, nu a fost îmbrăcată în negru, ci cu o roche simplă de culoare albă.  Bucureştiul s-a îmbrăcat în culoare sa preferată – violet- şi i-a adus flori roşii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email