În aceste zile, Alex Găvan se pregăteşte să cucerească vârful Broad Peak

Alpinistul Alex Găvan, originar din Curtea de Argeş, aşteaptă în aceste zile să cucerească vârful Broad Peak (8047m) din munţii Karakorum. „Alex așteaptă acum la Base Camp o fereastră de vreme bună pentru încercarea de cucerire a vârfului”, este mesajul transmis de echipa de PR a alpinistului.
După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, alpinistul Alex Găvan, unul din performerii de top ai României la altitudine extremă, a plecat la jumătatea lunii iunie într-o nouă expediție în munții Karakorum, pentru a escalada vârful Broad Peak (8047m), fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor.
Muntele se află în Pakistan, la granița cu China, având o creastă somitală de peste 1,5 kilometri, de unde îi vine și numele. Expediția a început pe 11 iunie și va dura aproximativ două luni de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8047 de metri fiind planificată la sfârșitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare.
Originar din Curtea de Argeş, Alex este un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume “prin mijloace corecte”, escaladând până acum cinci vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și fără să apeleze la sprijinul șerpașilor.
Alex Găvan a escaladat trei dintre cele cinci vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8027 m) – în 2013, Makalu – (8463m) – în 2008, Gasherbrum 1 (8068m) – în 2007. Pe vârfurile Manaslu (8156m) – în 2011 și Cho Oyu (8201m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email