În 2021 taxele şi impozitele locale se indexează cu rata inflaţiei

Primăria a lansat în dezbatere publică taxele şi impozitele pe care locuitorii municipiului le vor plăti în 2021, iar dezbaterea publică va avea loc pe 10 noiembrie. Potrivit documentului publicat pe site-ul instituției, taxele și impozitele se indexează cu rata inflației, care a fost în 2020 de 3,8%. Pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale prin indexarea cu rata inflației s-au respectat prevederile legale referitoar la rotunjire, astfel „ prin reducere când fracțiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani și prin majorare când fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari”, conform proiectului de hotărâre care este supus dezbaterii publice la început de noiembrie.

Cât de mari sunt taxele administrative

Impozitele și taxele locale sunt următoarele- impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri; impozitul pe teren și taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate; impozitul pe spectacole; taxele speciale; alte taxe locale.

Taxa administrativă de divorț se stabilește la 530 lei, iar suma pentru cheltuielile cu executarea silită este de 7 lei. „Întrucât cuantumul taxelor speciale și ale altor taxe locale nu sunt stabilite prin Codul fiscal, cu excepția taxei pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă și a taxei pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri,ci prin hotărare a consiliului local, acestea nu intră sub incidență indexării”, se arată în proiect, dar intră sub incidență indexării și amenzile care constituie venit la bugetul local.

„Consiliul Local poate institui taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice și pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură și arheologie și altele asemenea, precum și taxe pentru deținerea sau utilizarea echipamentelor și utilajelor destinate obținerii de venituri care folosesc infrastructura publică locală, pe rază localității unde acestea sunt utilizate, precum și taxe cu impact asupra mediului înconjurător”, potrivit documentului citat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email