În 2020 la Curtea de Argeş s-au plătit peste 3 milioane de lei pentru salariile asistenţilor persoanelor cu handicap

foto radu tudoroiu

Sunt peste 100 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap la Curtea de Argeş, angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS). Cei 108 asistenţi au avut anul trecut salarii cuprinse între 2232 şi 2706 lei, plus câte 147 de lei indemnizaţia de hrană, în total DAS plătind 3.213.286 de lei.

Conform legii,  angajarea asistentului personal se face în maximum 30 de zile de la depunerea dosarului cu documentele necesare, interval în care se efectuează ancheta socială la domiciliul sau reşedinţa persoanei care doreşte să se angajeze ca asistent personal.

Cei 108 asistenţi personali  au statut de personal contractual, angajaţi cu contract de muncă pe perioada determinată sau nedeterminată, în funcţie de perioada de valabilitate a certificatului de handicap al persoanei îngrijite.

Potrivit unui raport al DAS, anul trecut, 39 asistenţi personali au avut contracte de muncă pe perioadă determinată şi 69 au avut contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.

Persoanele cu handicap grav aflate în îngrijirea asistenţilor personali sunt 29 copii şi 79 persoane adulte. Persoanele angajate ca asistenţi personali sunt, în marea majoritate, rude până la gradul IV ale bolnavilor.

În cursul anului 2020 au fost angajati 22 asistenţi personali (4 pentru copii cu handicap, 18 pentru persoane adulte cu handicap); a încetat contractul de muncă pentru 14 asistenţi personali (urmare a decesului persoanei cu handicap sau a modificarii gradului de handicap al persoanei îngrijite).

Au existat suspiciuni cu privire la îngrijirea persoanelor cu handicap

Activitatea  asistenţilor personali este monitorizată de DAS prin controale periodice la domiciliul bolnavului şi prin prezentarea de către asistenţii personali a rapoartelor semestriale de activitate.

În cursul anului 2020 s-au efectuat, semestrial (sau lunar, în anumite cazuri pentru care au existat suspiciuni), controale la domiciliul (locul de muncă) al tuturor  asistenţilor personali angajaţi ai DAS. De asemenea, dată fiind situaţia specială creată de starea de urgenţă şi de restricțiile ulterioare din perioada stării de alertă, angajații DAS au desfășurat activități de informare și consiliere telefonică a asistenților personali cu privire la măsurile de protecţie ce se impun şi la facilităţile acordate persoanelor cu handicap în aceasta perioadă. În urma activităţii de monitorizare nu au fost însă identificate cazuri de abuz sau neglijare. Întrucât, în majoritatea cazurilor, asistentul personal este membru al familiei, între acesta şi persoana cu handicap există de cele mai multe ori puternice legături afective, responsabilitatea privind buna îngrijire a bolnavului fiind mai mult decât o sarcină de serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email