În 2016, bugetul local a fost realizat în proporţie de 79%

La şedinţa ordinară a lunii mai a Consiliului Local a fost aprobat contul anual de execuţie a bugetelor pentru 2016. Aleşii au aflat şi au votat, nu toţi, sumele încasate şi cheltuite anul trecut de administraţia locală.

Bugetul local a fost realizat în proporţie de 79% la venituri şi în procent de 75,8% la cheltuieli. Astfel, la venituri, prevederile bugetare au fost de 67,757 milioane de lei, iar la cheltuieli – 69,193 milioane de lei.

Scandalul a intervenit atunci când a luat cuvântul Ion Şerban. El a spus că nu va vota execuţia bugetară pentru că nu s-a făcut tot ce trebuia să se facă, din partea funcţionarilor Primăriei, pentru recuperarea restanţelor pe care le au persoanele fizice şi juridice la taxele şi impozitele locale. El a pomenit şi despre controlul Curţii de Conturi şi despre măsurile pe care autorităţile locale trebuie să le ia ca să încaseze bani mai mulţi la buget. Primarul Panţurescu i-a spus că „se fac toate demersurile”, dar că „banii neîncasaţi de zeci de ani nu pot fi încasaţi pste noapte”.

De unde vin banii mai mulţi

Mai mult de jumătate din veniturile proprii ale municipiului, 15, 522 milioane de lei, provin din cote defalcate din impozitul pe venit, potrivit referatului întocmit de directorul economic al Primăriei, Gheorghe Florescu. Impozitele şi taxele pe proprietate, în sumă de 6,023 milioane, reprezintă 22,3% din veniturile proprii încasate şi sunt compuse din impozit şi taxă pe clădiri, impozit şi taxă pe teren şi taxe judiciare de timbru.

O sumă ridicolă s-a încasat din taxele hoteliere, 1264 lei, semn că ori hotelierii din municipiu nu-şi plătesc taxele corect ori turiştii nu vin deloc la Curtea de Argeş.

În primul trimestru al acestui an bugetul local a avut venituri de 20 de milioane de lei

La aceeaşi şedinţă  a Consiliului Local a fost aprobată şi execuţia  bugetară pentru primele trei luni ale anului acesta. Veniturile totale ale bugetului local al municipiului Curtea de Argeş au fost, în primul trimestru al acestui an, de  20,098 milioane de lei. Veniturile proprii s-au ridicat la 11,729 milioane de lei, cea mai mare sumă, 7,921 milioane, venind de  la bugetul de  stat, sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate. De asemenea, din cote defalcate din impozitul pe venit bugetul a primit 4,5 milioane.

O altă sursă importantă de bani care a umplut vistieria locală a fost reprezentată de impozitul şi taxa pe clădiri de la persoanele juridice – 2,587 milioane. Din impozotul pe clădiri de la persoanele fizice bugetul a încasat 794.690 lei, iar din impozitul şi taxa pe teren de la persoanele juridice -596,510 lei.Veniturile din amenzi s-au ridicat la 191.350 lei, cele din concesiuni şi închirieri 198.400 lei, din impozitul pemijloacele de transport deţinute de persoanele juridice bugetul a încasat 417.450 lei, iar din impozitul pe mijloacele de transport deţinute de persoanele fizice 636.900 lei. Cetăţenii au plătit impozit pe clădiri în primul trimestru al anului peste un milion de lei, iar suma încasată din impozitul pe teren plătit de persoanele fizice a fost de 794.690 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email