Impozit pentru copii, taxe mari pentru venituri minuscule şi oameni de afaceri obligaţi să-şi concedieze angajaţii. Fiscul, inamicul public nr. 1

Gealapii de la ANAF au băgat spaima în magazinele din cartiere şi în chioşcurile de la ţară. Distinşii profesionişti de la ANAF au trimis înştiinţări ameninţătoare copiilor şi celor care habar nu aveau că sunt acţionari cu 9 lei dividende şi trebuie să plătească 400 de lei impozit. Specialiştii de la Finanţele Publice acţionează doar după lege, iar dacă legea e proastă nu-i nimic, totul trebuie făcut conform acesteia. Vă prezentăm astăzi câteva cazuri aiuritoare despre modul în care funcţionează şi acţionează ANAF-ul. Despre unele dintre ele aţi aflat din ziarul nostru şi din alte publicaţii, altele sunt prezentate acum în exclusivitate. Concluzia este una singură, şi o să o trageţi singuri la finalul materialului. Să începem cu aberaţiile Fiscului.

Aberaţia numărul 1 – Ai doi ani şi alocaţie?! Marş la plata impozitului!

Pe la începutul anului de la Curtea de Argeş a pornit spre ţară o ştire care a ajuns şi în presa internaţională. Copii mici, beneficiari de alocaţii neridicate de părinţi din conturi, trebuiau să plătească impozite. Să ne amintim.

În jur de 11.000 de argeşeni au primit chiar la începutul acestui an şomaţii de la ANAF conform cărora trebuie să achite contribuţiile la asigurările sociale de sănătate. Fiscul a cerut ca din alocaţia de 42 de lei fiecare minor să plătească 39 de lei pentru contribuţiile de asigurări de sănătate aferente anului 2012, deşi potrivit legislaţiei în vigoare minorii sunt asiguraţi gratuit în sistemul de sănătate. Astfel, pe holurile Administraţiei Finanţelor Pubşice Curtea de Argeş mai mulţi părinţi cu copiii de mână încercau să se lămurească asupra situaţiei. Notificări asemănătoare au primit şi mai mulţi copii cu handicap. Şi aceştia trebuie să plătească suma de 468 de lei, sumă ce a fost raportată la un venit anual de 8.400 de lei,  venit pe care aceştia nu l-au primit.

Aberaţia numărul 2 – Ai încasat dividende de un leu? Plăteşte 400 impozit!

Acestea nu sunt singurele situaţii ciudate pe care le-au reclamat argeşenii. Alţi cetăţeni au primit notificări, asta după ce s-a constatat că au încasat bani din dividende, chiar dacă a fost vorba de sume în valoare de doar câţiva lei. „Am primit un plic pe numele soţiei prin care a fost anunţată să plătească suma de 468 de lei pentru că a realizat venituri în anul 2012. Când m-am interesat despre ce este vorba am aflat că a primit suma de 1 leu de la nişte divinde. Nici măcar nu am primit leul acela sau nu-mi amintesc eu. Eu nu plătesc nici un ban”, a declarat Gheorghe B., un pensionar argeşean. Şi nu este singurul care trebuie să plătească cei 468 de lei. Spre exemplu alţi cetăţeni care au muncit în afara ţării dar care au conturi în bancă la care s-au adăugat dobânzile au fost anunţaţi că trebuie să achite sumele respective

Aberaţia numărul 3 – Vrei să dai salarii şi ai contracte? Foarte rău, nu ne trebuie TVA-ul tău!

Cel puţin la fel de gravă, dacă nu mai gravă decât cazurile de mai sus, o altă aberaţie ne-a fost semnalată la redacţie de mai mulţi oameni de afaceri din Curtea de Argeş, cu precizarea că în toată ţara sunt mii de astfel de societăţi care au probleme de acest gen.

„Am o firmă şi un contract  serios de lucrări. Am peste 20 de angajaţi cu carte de muncă şi dări plătite la zi. Am investit sute de mii de lei în scule şi utilaje şi vreau, evident, să fiu plătitor de TVA ca să pot să-mi recuperez şi eu TVA-ul plătit pe echipamente. Ei bine, nu pot”, şi-a început trista-i poveste un om de afaceri argeşean.

Conform unor dispoziții legale care se aplică din 1 februarie, firmele care vor să se înregistreze în scopuri de TVA trebuie să completeze şi să depună la Finanţe două celebre formulare, formularul 088 şi formularul 098. Documentele trebuie depuse de către firmele care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului și care solicita înregistrarea în scopuri de TVA. Declaraţia 088 este complicată şi este de fapt un rechizitoriu pentru acţionari şi administratori, intenţiile firmei din punct de vedere al activităţii pe care o are neavând nicio relevanţă pentru onor inspectorii Fiscului.

„De şase ori m-au respins! Plec din ţară cu banii mei cu tot!”

La Curtea de Argeş, oraş mic dar cu firme multe, scandalul e imens. Până în 10 societăţi comerciale, totdeauna aceleaşi, se „descurcă” şi primesc prin încredinţare directă contracte cu statul. Acestea nu au probleme, pentru că chiar dacă iau banii mai târziu, suma este acoperitoare pentru toate cheltuielile, la alb sau la negru. Celelalte aproape 2000 de SRL-uri care se chinuiesc să supravieţuiască şi să dea salarii sunt ale nimănui, şi nimănui nu îi pasă de ele.

„Vreau să fiu plătitor de TVA şi în mod paradoxal nu pot. Statului nu-i trebuie TVA-ul meu”, continuă omul de afaceri menţionat. A completat de şase ori formularul 088, schimbând de fiecare dată câte ceva, adăugând sau scoţând acţionari, date, certificate şi copii după documente astfel încât nici nu mai ştie ce a scris prima dată. „Am avut nevoie de copii ale unor declaraţii depuse în Italia, unde am avut o firmă de construcţii, iar cei de acolo mai că s-au închinat când le-am povestit prin ce trec eu aici ca să plătesc statului român taxe. M-au întrebat, mai în glumă mai în serios, de ce nu stau eu acolo cu firma mea, că nu îmi cere nimeni şi numărul de la pantofi ca să dau bani la stat?!”, ne-a mai spus omul.

Poliţie pentru acţionari

Aberaţiile sunt maxime în acest caz. Iată ce scrie pe acest subiect Theodor Artenie, managing director la Schoenherr Tax.

În primul rând, considerăm că avem de-a face cu o procedura care nu a fost analizată suficient de riguros de către ANAF (…) Se impune precizarea că acest formular (088 – n.n.) solicita în principal informații despre acționari, administratori, sediu, despre organizarea activității financiar contabile a solicitantului sau despre conturile bancare. Nicăieri în cuprinsul acestui document nu se vorbește despre natura activității desfășurate (sau care se intenționează a fi desfășurată), despre modalitatea în care se va desfășura această activitate (relații contractuale cu furnizori și cu potențiali clienți), despre sursele de finanțare ale afacerii, s.a.m.d. Se naște astfel întrebarea cât se poate de justificată: Cum poate ANAF să aprecieze intenția și capacitatea unui contribuabil de a desfășura o activitate economică plecând de la informațiile incluse de acesta din urmă în formularul 088? (…) nu există criterii sau elemente pe care contribuabilul să le poată urmări în pregătirea dosarului astfel încât să se poată asigură în mod rezonabil că cererea să de înregistrare în scopuri de TVA nu va fi respinsă.

În aceste condiții, lipsa oricărei transparente lasă loc arbitrarului și abuzurilor din partea ANAF care, așa cum am văzut în practică, respinge cererile de înregistrare depuse de societățile din România după 1 februarie 2015, pentru motive știute numai de domniile lor. Cu alte cuvinte, o societate din România care dorește să se înregistreze în scopuri de TVA și trebuie să depună formularul 088 riscă să îi fie refuzată cererea fără a i se comunica și motivele care au stat la bază acestui refuz, fiind astfel pusă în imposibilitatea de a formula o apărare  cu șanse echitabile de soluționare favorabilă”.

 

Argeşeanul căruia i-a fost respinsă solicitarea de şase ori este doar unul dintre mulţi alţii. La Finanţele din Curtea de Argeş, referatele de respingere a cererii de înregistrare în scopuri de TVA vin pe bandă rulantă. Din aceste motive, nu e departe ziua în care o revoltă se va stârni, iar de aici ar putea să se aprindă în toată ţara, aşa cum a fost şi cu nefericitul caz al copiilor ameninţaţi că trebuie să plătească CAS pe alocaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email