Imagini șocante pe Transfăgărășan – selfie în grup cu ursul!

În ultimele zile, tot mai mulți urși au fost filmați și fotografiați pe Transfăgărășan de turiștii inconștienți care, în goana după senzațional, au uitat măsurile elementare de siguranță și s-au apropiat foarte mult de animalele sălbatice. În această perioadă, în zona Barajului Vidraru au fost zăriți nu mai puțin de trei urși și două  ursoaice cu pui. La rândul lor, ursoaicele au trei și respectiv doi pui. Cu toate că oamenii primesc alerte pe telefon în care sunt îndemnați să fie vigilenți, aceștia nu repecta regulile elementare, și, pentru un selfie cu ursul, se dau jos din mașină și-l hrănesc de aproape.

Inconștiență fără margini a unor turiști aflați aproape de barajul Vidraru. Aceștia au oprit mașinile rând pe rând pentru a fotografia un urs venit lamarginea drumului în căutare de hrană. În orice moment exista riscul ca oamenii să fie atacați de animalul sălbatic. „Acești urși care s-au obișnuit să-și dobândească hrana din gunoaie sau cerșind la marginea drumului, niciodată nu vor mai părăsi zona! Întotdeauna vor fi un pericol! Oamenii trebuie să conștientizeze şi să nu le mai dea de mâncare”, a explicat Daniel Serbanoiu, șeful Ocolului Silvic Vidraru, care a adăugat „Noi am făcut demersuri să ducem acești urși la grădini zoologice ori să-i relocam în alte țări, însă nu-i vrea nimeni! Singura soluție ar fi alocarea cotei de recoltare prin împușcare și reducerea numărului spre un efectiv optim”.

Sunt de trei ori mai mulţi urşi decâr efectivul optim

Urșii s-au înmulțit peste măsură în România după anul 2016, atunci când Cristiana Pască Palmel, ministrul Mediului din Guvernul Cioloș, a retras un Ordin prin care, anual, erau ucise prin derogare peste 1.500 de animale din speciile protejate: urs, lup și pisica sălbatică. De atunci, practica vânătorii de animale protejate a fost sistată la noi în țară. „Ursul este specie protejată , nu de interes vânătoresc! Din acest motiv, noi nu avem voie să folosim armamentul din dotare. Din statisticile întocmite de reprezentanții noștri reiese că în anul 1990, pe raza Ocolului Silvic Vidraru erau aproximativ 40 de urși. Anul acesta, numărul lor este de 130-140 de exemplare. Arealul optim al ursului este de 1.000 hectare la un animal. Acum sunt de trei ori mai mulți decât efectivul optim”, a mai spus Daniel Serbanoiu.

Primarii argeșeni, îngrijorați de atacurile urșilor

Primarii din județul Argeș și-au manifestat îngrijorarea față de atacurile tot mai frecvente ale urșilor asupra animalelor din gospodăriile sătenilor, distrugerile provocate culturilor agricole și prezenței acestor animale în apropierea oamenilor. Primarii susțin că numărul urșilor este scăpat de sub control și că aceștia nu se mai tem de nimic, nici măcar de zgomotele puternice făcute pentru alungarea lor . “Doar anul acesta urșii au omorât două bovine, doi viței, 10 oi și mai multe păsări. Până acum am avut oile în sat, au fost câinii ciobanilor care i-au mai speriat, însă de acum încolo o să fie jale. Ciobanii au urcat cu turmele la munte”, spune primarul comunei Arefu, Gheorghe Stoican. „Ar trebui schimbată legislația, dacă nu, vom ajunge o adevărată grădina zoologică. Nu înțelegem de ce nu se mai dau cote de vânat, cum era înainte, fiindcă urșii se mai răreau!”, a adăugat primarul Stoican.

Edilul din Arefu a spus că o altă problema gravă cu care se confruntă este cea a lipsei despăgubirilor. „A trebuit să întocmim dosare stufoase pentru că oamenii să beneficieze de despăgubiri pentru plata unor animale omorâte de urși, însă banii nu au ajuns la noi. Oamenii așteaptă banii de despăgubiri de la guvern încă de anul trecut și din păcate, nici până acum nu au venit”, a încheiat primarul Gheorghe Stoican.

Recomandările Jandarmeriei

Întrucât prezența urșilor este tot mai des semnalată în anumite zone de munte, Jandarmeria le transmite cetățenilor o serie de recomandări folositoare pentru a prevenii incidente nedorite și pentru a evita producerea unor situații periculoase. Jandarmii le recomandă oamenilor ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

 

Gina Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email