Iile româneşti au început să aibă mare căutare printre tinerele care vor să fie în pas cu moda, iar cele vechi, tradiţionale, au mare succes printre colecţionari. La târgul săptămânal de la Curtea de Argeş, iile vechi de 80 de ani sunt cumpărate şi de tineri. Maria Costache vinde costume populare de mulţi ani, dar de când iile au intrat în modă, vânzarea merge din ce în ce mai bine.
„Vând aici în târg mai multe obiecte, dar iile sunt cele care mie îmi plac cel mai mult”, ne povesteşte Maria Costache. Are costume populare întregi la vânzare şi spune că sunt şi cumpărători pentru ele. „Cel mai mult cumpără turiştii, dar sunt şi tineri de aici, din oraş, care vin şi caută ii şi fote populare. O tânără a venit pe ploaie torenţială ca să cumpere un costum, spunea că îi trebuie pentru o nuntă”, spune Maria.
O lună de muncă pentru un petic de pânză
„Cele mai vechi ii sunt cusute de mama şi de bunica mea. Câte o iarnă întreagă coseau la o ie, o lună de zile pentru un petic de pânză ţesută în casă. Cusătura e migăloasă, sunt mii de împunsături pe un centimetru pătrat de material. La atâta muncă e păcat să le dai pe mai nimic, dar ce să facem, avem nevoie de bani…”, mărturiseşte femeia.
Chiar dacă unele dintre ii sunt vag decolorate, tot se vede mulţimea de puncte din care sunt formate modelele. Florile sunt cele mai des întâlnite modele, iar bumbacul vopsit în casă, cu plante, îşi păstrează frumuseţea zeci de ani.
Pentru un costum întreg Maria Costache cere 350 de lei, iar doar pentru o ie, 180 de lei, iar preţurile sunt negociabile.
Meşteşugul realizării costumelor populare s-a pierdut în satele din nordul Argeşului. Iile vechi, unele şi de peste o sută de ani, se vând însă bine, pentru că pot fi obiecte de colecţie.