Ieri, Sute de credincioşi au venit să ia agheasmă de la Mănăstire

Argeşenii au sărbătorit ieri Botezul Domnului, sărbătoare denumită popular Boboteaza. Sărbătoarea a adunat, ca în fiecare an, sute de credincioşi în curţile bisericilor. Cu mic cu mare, argeşenii au mers la biserică pentru a asculta slujba şi pentru a pleca acasă cu aghiasma mare, care se poate lua numai în această zi.
Pregătirile pentru această mare sărbătoare au început încă de acum câteva zile. Astfel, potrivit tradiţiei, preotul a umblat din casă în casă cu crucea în mână şi a stropit cu agheasma din vârful unui mănunchi de busuioc locuinţa cât şi pe toţi membrii familiei. Gospodinele i-au aşteptat pe preoţi cu casa curată şi cu un vas cu apă pe masă, în care preotul a lăsat un pic de aghiasmă.
Apoi, argeşenii au mers ieri la biserică, pentru a asista la slujbă şi pentru a lua apa sfinţită. Vremea rece nu i-a împiedicat pe oameni să stea la coadă chiar şi câteva ore, până la finalul slujbei, pentru a prinde măcar o sticluţă cu aghiasmă şi busuioc. La Mănăstirea Curtea de Argeş, în jurul orei 09:00, credincioşii formaseră deja o coadă. Bine îmbrăcaţi, pentru a înfrunta frigul, şi înarmaţi cu sticluţe şi bidoane, aceştia aşteptau ca apa să fie sfinţită. „Am venit să iau aghiasmă, aşa cum este obiceiul. Am venit pe la ora 08:30 şi erau deja câteva persoane înaintea mea. Nu contează că este puţin frig. În alţi ani a fost şi mai rău. Am luat câteva bidoane că vreau să mai dau şi la cunoscuţi”, spune o femeie care aştepta la rând, pentru a ajunge la butoiul cu apă sfinţită.
„E bine să bei apă sfinţită pentru sănătate”
Slujba Agheasmei Mari atrage mai mulţi credincioşi decât cea a Aghieasmei mici, care se sfinţeşte la celelalte sărbători importante din timpul anului. Oamenii folosesc apa sfinţită pentru curăţirea de păcate şi cred în puterea tămăduitoare a acesteia. Mai mult, bătrânii cred că sunt suficiente câteva picături de din agheasmă pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi sau patima alcoolului. Agheasma mare nu se alterează în timp chiar dacă vasul nu este acoperit. „E bine să bei pentru sănătate. Părinţii şi bunicii mei o foloseau drept leac pentru diferite boli. Mai stropesc prin casă şi eu ca să fim feriţi de necazuri. Dacă bei din apa sfinţită timp de opt zile, în fiecare dimineaţă, tot anul Dumnezeu te fereşte de boli şi de rele. Aşa spune tradiţia”, spune Constanţa Răducu, o pensionară din municipiu.
Ca de obicei, la fiecare sărbătoare importantă din timpul anului, la Mănăstirea Curtea de Argeş au venit şi credincioşi din alte localităţi. Pentru mulţi dintre ei a devenit un obicei ca de Bobotează să participe la slujba de sfinţire a apei de la Mănăstire. „Am venit de mai multe ori aici la Curtea de Argeş. Acum a fost bine că sărbătoarea a picat duminica. Sunt împreună cu soţia şi cu părinţii. Vrem să luăm şi noi agheasmă şi să ne închinăm la Moaştele Sfintei Filofteia pentru sănătate şi un an mai bun”, spune Mircea Magron din Bucureşti. Alţi credincioşi, care şi-au încheiat concediul chiar ieri, nu au ratat ocazia de a participa la slujbă. „Am fost în concediu de sărbători şi l-am petrecut la o pensiune din apropierea oraşului. Am profitat de ocazie şi am venit la slujbă să luăm apă sfinţită. Stau şi eu şi soţia la rând că vreau să iau mai multe sticle şi pentru rude”, spune un alt bărbat din Bucureşti.
Cerşetorii, din nou la datorie
De faptul că ieri au venit la Mănăstire mai mulţi oameni au profitat şi cerşetorii, care şi-au „împărţit” imediat zona din apropiere. Copii sau persoane în vârstă, cu toţii apelau la mila credincioşilor, pentru a-i convinge pe aceştia să le arunce câţiva bănuţi. Dacă cei mai bătrâni „lucrau” pe cont propriu, copiii erau în permanenţă supravegheaţi de adulţi, care le indicau locurile în care să stea şi în acelaşi timp încercau să-i ferească de oamenii legii care se aflau în zonă. Însă, de multe ori oamenii îi alungau pentru că deveniseră foarte agasanţi. „Nu vă mai ţineţi după mine că nu vă dau nimii. Nu a început bine anul că voi aţi şi apărut. Lăsaţi-mă în pace că nu am bani”, spune un bătrân, încercând să se descotorosească de doi copii care cerşeau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email