Ieri, Sf. Gheorghe a umplut bisericile din oraş

Bisericile din municipiul nostru au fost ieri pline de credincioşi. A fost sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, iar oamenii au participat în număr mare la slujbele oficiate cu această ocazie. Totodată, argeşenii au ascultat cu atenţie slujba oficiată de preoţi şi cuvântul acestora şi s-au rugat pentru bunăstarea familiilor, iar la final au cumpărat lumânări pe care le-au aprins în locurile speciale amenajate.
Cerşetorii, din nou la „datorie”
Pe lângă numărul mare de credincioşi, sărbătoarea a atras şi un număr mare cerşetori care îi agasau pe enoriaşi implorându-i să le dea câţiva bănuţi. Majoritatea celor care cerşeau ieri prin apropierea bisericilor erau persoane de etnie romă, atât copii, cât şi vârstnici Spre exemplu, la biserica Sfântul Gheorghe din municipiul nostru, două femeii cu copiii în braţe cerşeau chiar pe trepte, în timp ce la poarta lăcaşului mai erau doi – trei bătrâni care apelau la mila trecătorilor. „Suntem şi noi oameni amărâţi şi de-aia cerşim. Avem copii acasă şi nu avem unde muncim. Nu furăm şi nu facem rău la nimeni. Cine vrea poate să nea dea un ban. Cu ce să trăim?”, spunea o tânără, încercând să explice motivul pentru care cerşeşte. Tot în faţa bisericii se afla şi un bătrân trecut de vârsta de 70 de ani, cu un picior amputat, care stătea ţintuit într-un cărucior pentru persoane cu handicap. „Nu am ce să pun pe masă şi mă rog de oameni să-mi dea şi mie măcar ceva de mâncare. Am rămas aşa de când eram tânăr şi nu am mai putut să muncesc. Nu are cine să mă ajute pentru că şi copiii sunt amărâţi, fără serviciu. Aici la biserică mai îmi dau oamenii câte 50 de bani, un leu, cât am şi eu”, spune bătrânul, care stătea resemnat la doi paşi de poarta bisericii.
Crengi de fag vândute la poarta bisericii
Alţi tineri s-au gândit că nu ar strica facă ceva bani cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Aceştia au tăiat din pădure crenguţe de fag pe care le vindeau credincioşilor care plecau de la slujbă cu 50 de bani sau un leu. Oamenii nu au ezitat să plătească pentru o astfel de crenguţă, care, potrivit obiceiului, se pune la poarta casei pentru a-i feri de rele pe membrii familiei. „Nu am un preţ pentru aceste crengi. Dă omul cât are, 50 de bani sau un leu. Decât să fur sau să cerşesc mai bine fac un ban cu aceste crengi de fag. Să ştiţi că lumea cumpără, pentru că aşa este obiceiul”, spune un tânăr „comerciant”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email