Ieri, Mii de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Filofteia

Legenda unei fetiţe, devenită martir la doar 12 ani, stârneşte în fiecare an o emoţie uriaşă în rândul credincioşilor, chiar şi la sute de ani distanţă de nefericitul eveniment. Sfânta Muceniţă Filofteia a fost pomenită ieri la Curtea de Argeş de câteva mii de oameni care au venit din toate colţurile ţării.
Manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Muceniţe Filofteia, ce au fost organizate de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, au început încă de sâmbătă după-amiază. Astfel, la ora 16:00, în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeş s-a oficiat Vecernia Mare. Apoi, deşi ar fi trebuit să se desfăşoare o scurtă procesiune cu moaştele Sfintei Filofteia, aceasta a fost anulată din cauza vremii nefavorabile, iar sipetul cu moaştele a fost doar mutat în partea din faţă a Paraclisului Mănăstirii Curtea de Argeş. Vremea mohorâtă din acele momente nu a reprezentat o piedică în calea credincioşilor care au venit să se roage la moaştele Sfintei Filofteia. Aceştia au primit cozonac şi ceai cald din partea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Coadă de sute de metri 
Duminică, la ora 07:00, a avut loc slujba de sfinţire a apei mici, ce a fost urmată de Taina Sf. Maslu şi Acatistul Sf. Muceniţe Filofteia. Apoi, începând cu ora 09:30, un important  sobor de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească. În tot acest timp, mii de credincioşi veniţi din toate regiunile ţării s-au aşezat la coadă pentru a se putea închina la racla cu Sfintele Moaşte. Vremea închisă şi ploaia rece şi deasă nu i-a descurajat pe creştini, care au aşteptat răbdători să le vină rândul pentru a atinge racla cu moaştele Sfintei Filofteia. „Când îţi doreşti un lucru foarte mult şi te zbaţi pentru el Dumnezeu te ajută. Stau la coadă cât e nevoie numai să ajung şi eu la Sfântuliţa. Am venit din Râmnicu Vâlcea şi vreau să mă rog şi pentru sănătatea familiei”, ne-a spus Mia Olteanu, o femeie trecută de 60 de ani. Deoarece se spune că Sfânta Filofteia îi protejează pe copii, mulţi au venit cu cei mici şi au stat la coadă, în frig, ca să atingă moaştele. Alţii pelerini au luat doar hăinuţele pruncilor pe care le-au aşezat pe sipetul cu rămăşiţele Sfintei, pentru ca pruncii să fie feriţi de boli şi necazuri în anul următor. „Am nepoţelul de doar câţiva anişori acasă şi am venit cu hainele să le ating de moaşte. Sfânta va avea grijă de el şi va fi ferit de boli şi necazuri. De-a lungul timpului Sfântuliţa a făcut o mulţime de minuni şi cred că va fi alături de noi şi în continuare. Dar şi noi trebuie să ne rugăm şi să mergem la biserică”, ne-a mărturisit o altă femeie, în timp ce aştepta la coada ce părea interminabilă.
Cerşetorii, din nou la datorie
Ca în fiecare an de această sărbătoare au profitat şi comercianţii ambulanţi, care au ocupat cu tarabele şi mesele lor trotuarul dintre Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu” şi Mănăstire. Alţii, pentru a fi mai aproape de poarta lăcaşului de cult, au întins marfa chiar pe gardul viu din apropiere, încercând să atragă mai mulţi clienţi. Aceştia vindeau diverse lucruri, de la linguri de lemn, căciuli şi pulovere de lână până la fructe, lapte, fasole boabe sau miere de albine. Nu au lipsit nici cei care vindeau fire de busuioc sau vâsc credincioşilor care plecau de la slujbă, pentru doar unu – doi lei bucata.
Sărbătoarea Sfintei Filofteia a fost considerată o adevărată „mană cerească” şi de către cerşetori, care au răspuns şi ei „prezent”. Copii, adulţi sau bătrâni, aceştia au reuşit să strecoare prin mulţime şi să scape de ochii vigilenţi ai forţelor de ordine. Cei mai mulţi s-au declarat mulţumiţi de „veniturile realizate” şi în jurul prânzului s-au făcut nevăzuţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email