Ieri, Mii de credincioşi la slujba de Bobotează de la Mănăstire

Foarte mulţi credincioşi au fost ieri, de Bobotează, la Mănăstirea Curtea de Argeş. Slujba dedicată acestei sărbători importante a început încă de dimineaţă, iar oamenii au stat răbdători la cozi pentru a se asigura că vor primi apa sfinţită cu puternice virtuţi tămăduitoare.
Oamenii s-au aşezat la coadă de la primele ore ale dimineţii
Mii de credincioşi au participat ieri la slujba de Bobotează de la Mănăstirea Curtea de Argeş, slujbă ce a oficiată de un sobor de preoţi condus Înaltpreasfinţitul  Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Începând cu ora 08:00, în curtea lăcaşului, oamenii s-au aşezat la coadă pentru a lua agheasma mare, unii dintre având chiar mai multe sticle, pentru a duce apa sfinţită şi la rude sau la prietenii care nu au putut ajunge la biserică. „În fiecare an vin la biserică de Bobotează pentru a lua agheasmă. Duc şi la copii că ei nu au putut să vină din cauza serviciului. E bine să stropeşti prin casă cu apă sfinţită şi să dai la copii pentru sănătate, aşa cum este obiceiul”, spune Mariana Toader, o pensionară din municipiu. Ca în fiecare an, la Mănăstirea Curtea de Argeş, de Bobotează, au venit credincioşi din mai multe zone ale ţării. Aceştia au rămas plăcut impresionaţi de slujba oficiată de preoţi şi s-au bucurat că au reuşit să umple mai multe bidoane cu agheasmă. „Este frumos la Curtea de Argeş. Am venit de mai multe ori aici de Bobotează. Am venit de la Râmnicu Vâlcea chiar de dimineaţă împreună cu alţi oameni. A devenit o tradiţie să venim aici la începutul anului. Bineînţeles că am profitat de ocazie şi ne-am rugat şi la moaştele Sfintei Filofteia”, spune Mia Badea, o femeie din judeţul învecinat.
„Apa sfinţită te vindecă de boală”
La finalul liturghiei ce s-a desfăşurat în catedrală preoţii au ieşit în curtea mănăstirii, unde au sfinţit apa din recipiente. Apoi, pentru a se asigura ordinea şi pentru a se evita incidentele, jandarmii i-au supravegheat pe credincioşi, în timp ce aceştia umpleau bidoanele cu agheasma care le va fi de folos la tămăduirea bolilor şi la îndepărtarea tuturor răutăţilor. Sărbătoarea Botezului Domnului nu este marcată doar de sfinţirea apei, ci şi de o serie de tradiţii populare, pe care oamenii le păstrează şi astăzi. „Din agheasma mare se bea începând de astăzi, timp de 8 zile la rând, pentru ca noi să fim feriţi de boli şi necazuri. Şi cei care sunt grav bolnavi pot lua agheasmă, pentru că se pot vindeca. E bine să stropim şi prin casă sau animalele din gospodărie pentru ca acestea să fie ferite de rele”, spunea o bătrână, în timp ce aştepta la coadă pentru a lua apa sfinţită.
Cerşetorii au profitat de sărbătoarea de ieri
De la o sărbătoare aşa mare nu puteau lipsi nici cerşetorii, care s-au strecurat prin curtea mănăstirii apelând la mila credincioşilor, pentru a primi câţiva bănuţi. Copii cu vârste de 10 – 12 ani sau bătrâni, cu toţii încercau din răsputeri să obţină câte ceva de la oamenii care plecau de la slujbă. Mulţi dintre ei, foarte insistenţi, se ţineau în special după persoanele mai în vârstă care nu puteau scăpa de ei până nu le dădeau câte ceva. „Aţi şi apărut! Nu am bani să vă dau, că sunt bătrână şi am pensia mică. Cereţi la altcineva care are. Eu nu am bani”, spunea o femeie, care se îndrepta repede spre poarta mănăstirii.
De asemenea, în zonă se aflau şi mai mulţi comercianţi, care ofereau credincioşilor câteva fire de busuioc pentru 1 – 2 lei. Însă, nici aceştia nu s-au bucurat de prea mare succes, având în vedere că foarte puţini oameni s-au oprit să cumpere un bucheţel de busuioc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email