Ieri, Mănăstirea Slănic şi-a sărbătorit hramul

Ieri, mănăstirea Slănic şi-a sărbătorit hramul în prezenţa unui număr mare de credicncioşi care au venit să participe la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul  Argeşului şi Muscelului, în aghiazmatarul din incinta mănăstirii. De altfel, ÎPS Calinic a mulţumit credincioşilor care au venit cu mare bucurie pe Taborul Argeşului, aşa cum este numită mănăstirea Slănic şi i-a îndemnat pe cei prezenţi „să lucreze fiecare la schimbarea vieţii prin îndepărtarea de patimi şi prin urmarea lui Hristos”, potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei.
După oficierea Sfintei Liturghii credincioșii au servit masa în diferite spații amenajate în curtea așezământului monahal.
Despre schitul Slănic tradiţia se spune ca a fost ctitorit de voievodul Vlad Ţepeş şi ca ar fi existat şi pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab şi Mihai Viteazul.
În anul 1805, din motive necunoscute, schitul se desfiinţează, biserica fiind mutată în jurul anului 1830 într-un sat din Vlaşca, iar din schit au rămas doar ruinele şi o cruce de piatră, datată 1788(9), care să vestească peste vremi că aici a existat, cândva, o vatră monahală.
La 1916 monahul Irinarh Pulpea, originar din Slănic, cunoscând cele depre schit, se retrage aici în sihastrie, iar la 1922, luând de ajutor pe ieromonahul Isidor Ghimpeţeanu (de la Mănăstirea Robaia) încep construirea unei biserici în cinstea Maicii Domnului. Construcţia bisericii durează până la 1930 şi se sfinţeşte în toamna aceluiaşi an, la 19 Octombrie. Din 1991 se ridică o nouă biserică pe locul celei de la 1930, iar la 1992 Schitul Slănic capătă statut şi titulatura de mânăstire. În anul 2010, după moartea părintelui Teofil Bădoiu, este ales stareţ al mănăstirii părintele Clement, venit de la mănăstirea Aninoasa. Mănastirea Slănic este numită astăzi de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Taborul Argeşului, datorită celor trei altare ridicate aici: biserica mare din zid ridicată în cinstea Maicii Domnului – Naşterea Maicii Domnului şi două paraclise mai mici cu hramurile Schimbarea la faţă şi Sf. Ierarh Calinic de la Cernica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email