Ieri, bac la matematică

Absolvenţii de clasa a XII- a din municipiul nostru au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului, din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an.
Testarea a fost susţinută de elevii care nu s-au prezentat sau care nu au promovat în sesiunea de vară, dar şi de absolvenţii promoţiilor anterioare care au picat bac-ul în sesiunile din anii trecuţi.
Astfel, examenul a fost susţinut la matematică de elevii de la profilul real, matematică – informatică (M 1), dar şi de cei de la clasele de ştiinţele naturii sau profilul tehnic (M 2). La istorie au dat examen absolvenţii de la profilul uman, artistic, pedagogic, educaţie fizică şi sport sau teologic.
Subiecte grele
La Matematică elevii au primit trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare, toate fiind obligatorii. Pentru toate cele trei subiecte candidaţii vor fi punctaţi pentru capacitatea lor de a rezolva probleme date. Aceştia sunt punctaţi şi dacă rezolvă parţial fiecare cerinţă. 
Absolvenţii care au studiat la liceu la profilul Matematică – Informatică au avut de rezolvat, printre altele, ecuaţii, funcţii, integrale şi matrici, iar cei de la profilul Tehnologic, în subiectele pe care le-au primit, au avut de rezolvat o ecuaţie de gradul al doilea şi o problemă în care se cerea preţul final al unui produs după o reducere. De asemenea, aceştia au avut de rezolvat şi logaritmi, polinoame şi derivate.
Şi elevii care au susţinut această probă la istorie au primit tot trei subiecte. La primul dintre ele aceştia au primit două texte despre România în perioada lui Gheorghe Gheorghiu – Dej, pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerinţe. La partea a doua aceştia au primit un text despre domnia lui Ştefan cel Mare şi au avut de răspuns la o serie de întrebări, în timp ce la subiectul III au avut de redactat un eseu despre formarea statului roman în perioada de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX.
„A fost mai greu ca în vară…”
Cei mai mulţi elevi din municipiul nostru au susţinut proba obligatorie a profilului la matematică, una dintre cele mai dificile probe având în vedere că în ultimii ani foarte puţini absolvenţi au reuşit să obţină note de trecere la această disciplină. Ieri, vremea mohorâtă şi ploaia mocănească i-a împrăştiat foarte repede pe cei care au ieşit din sălile de examen. Aceştia nu au mai discutat despre subiectele primite şi nici despre modul în care le-au rezolvat. Cei mai mulţi au preferat să urce în maşinile colegilor pentru a se feri de ploaie, în timp ce alţii au mers la barurile din zona pentru alte câteva „dezbateri”. „La matematică a fost greu. De fapt, de fiecare dată e greu la mate, indiferent că dai în vară sau în toamnă. Nu ştiu dacă o să iau un 5. Atât îmi trebuie ca să trec bac-ul. Dacă nu reuşesc, o să dau şi la anul”, spune Mihai, unul dintre absolvenţii de liceu. Alţi elevi au considerat că subiectele primite acum au fost mai grele ca cele din sesiunea de vară. „A fost mai greu acum. Mie aşa mi s-au părut. Am scris destul de mult, dar nu ştiu dacă am făcut bine. Nu vreau să mă gândesc la rezultat. Ce va fi voi vedea luni”, spune un alt elev.
Rezultatele se vor afişa luni
Ultima proba a examenului de bacalaureat, cea la alegere a profilului şi a specializării va avea loc vineri. Absolvenţii care au terminat la profilul real au de ales între biologie, informatică sau fizică, iar absolvenţii care au finalizat cursurile unui liceu cu profil uman au de ales între geografie, logică, filosofie, psihologie sau economie. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. Între 3 şi 4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email