Ieri, bac din nou – Înlăcrimaţi din cauza matematicii

Absolvenţii de clasa a XII- a din municipiul nostru au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului, din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an. Astfel, examenul la a fost susţinut la matematică de elevii de la profilul real, matematică – informatică (M 1), dar şi de cei de la clasele de ştiinţele naturii sau profilul tehnic (M 2). La istorie au dat examen absolvenţii de la profilul uman, artistic, pedagogic, educaţie fizică şi sport sau teologic.
Ce subiecte au primit elevii
La Matematică elevii au primit trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare, toate fiind obligatorii. Pentru toate cele trei subiecte candidaţii vor fi punctaţi pentru capacitatea lor de a rezolva probleme date. Aceştia sunt punctaţi şi dacă rezolvă parţial fiecare cerinţă. 
La matematică M 2, elevii au primit varianta numărul 2. Aceştia au avut de calculat radicali, dar au primit şi o problemă în care trebuiau să calculeze cât va costa un produs, al cărui preţ actual este de 10 lei, după o scumpire cu 10%.La cel de-al doilea subiect au avut de rezolvat matrici şi polinoame, iar la cel de-al treilea subiect elevii au avut de rezolvat o funcţie.
La matematică M 1 candidaţii au avut de rezolvat la subiectul al doilea determinanţi, iar la al treilea integrale şi variabile.
Şi elevii care au susţinut această probă la istorie au primit tot trei subiecte. La primul dintre ele au primit două texte despre rolul României ca aliat al URSS, pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerinţe. La partea a doua aceştia au primit un text despre Vlad Ţepeş şi au avut de răspuns la o serie de întrebări, în timp ce la subiectul III au avut de redactat un eseu despre formarea statului român modern. 
Cea mai grea probă pentru elevi
Pentru elevii din municipiul nostru proba obligatorie a profilului a fost probabil cea mai dificilă. Cei mai mulţi s-au temut de examenul la matematică, având în vedere că în ultimii ani foarte puţin elevi au reuşit să obţină notă de trecere la această disciplină. „A fost cea mai grea probă. La matematică îmi era cel mai frică. O să mai dau la biologie vineri, dar nu cred că va fi aşa greu. Mă bucur că am scăpat de matematică. Nu ştiu ce am făcut, voi vedea luni”, ne-a spus Marian, un elev din municipiu. În jurul orei 11:30, unul câte unul, elevii au început să părăsească sălile de examen. În timp ce unii erau veseli şi păreau nepăsători, alţi au ieşit din curtea instituţiilor de învăţământ cu ochii în lacrimi. „Nu am ştiut să rezolv toate problemele. A fost greu”, spune o elevă în timp ce este îmbrăţişată de alţi colegi care încercau din răsputeri să o încurajeze. În apropierea centrelor de examen din municipiu, elevii formaseră mai multe grupuri unde discutau aprins despre subiecte. „Am făcut la prima parte tot, iar la celelalte am scris, dar nu ştiu dacă e bine. Nici nu vin luni la rezultate să văd de ce note am luat. Mă anunţă vreun coleg”, spune o altă elevă. Totodată, elevii nu-au spus că în timpul examenului au fost foarte bine supravegheaţi, iar profesorii au fost foarte exigenţi în ceea ce priveşte disciplina în sala de examen. „Nu puteam să mişcăm. Am avut şi camere de filmat, dar şi profesorii care ne-au supravegheat au fost exigenţi. Nu puteai să faci nici âo mişcare. O dată am încercat să vorbesc, dar când mi-a atras atenţia un profesor nu m-am mai mişcat de frică să nu fiu dat afară”, spune un tânăr care susţine examenul de bacalaureat în această sesiune.
Vineri, absolvenţii de liceu din municipiul nostru vor susţine proba la alegere a profilului şi a specializării, ultima din cadrul examenului de bacalaureat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email