Ieri, altă proba obligatorie a profilului la bac

Absolvenţii de clasa a XII- a din municipiul nostru au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului, din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an.  Testarea a fost dată de elevii care nu s-au prezentat sau care nu au promovat în sesiunea de vară, dar şi de absolvenţii promoţiilor anterioare care au picat bac-ul în sesiunile din anii trecuţi.
Astfel, examenul a fost susţinut la matematică de elevii de la profilul real, matematică – informatică (M 1), dar şi de cei de la clasele de ştiinţele naturii sau profilul tehnic (M 2). La istorie au dat examen absolvenţii de la profilul uman, artistic, pedagogic, educaţie fizică şi sport sau teologic.
„Nu vreau să ajung să dau bac-ul la 40 de ani”
În municipiul nostru cei mai mulţi elevi au susţinut proba obligatorie a profilului la matematică, una dintre cele mai dificile probe din cadrul examenului de bacalaureat, anii trecuţi foarte puţini absolvenţi reuşind să obţină note de trecere la această disciplină. Se pare că nici cei care au susţinut acum testarea nu au fost ocoliţi de probleme, asta după ce mulţi candidaţi au considerat subiectele „foarte grele”. Imediat după ce au predat lucrările, absolvenţii s-au strâns în apropierea centrelor de examen, unde discutau aprins despre modul în care putea fi rezolvate exerciţiile. Alexandru are 22 de ani şi anul acesta s-a înscris din nou la examenul de bacalaureat, după o pauză de câţiva ani. După ce a picat bac-ul prima dată, acesta s-a resemnat şi a plecat să muncească, iar o bună perioadă de timp a lucrat ca barman. „Am picat la matematică imediat cum am terminat liceul şi de atunci tot mă chinui să iau şi eu bac-ul. Nu am mai dat în ultimii ani pentru că nu am avut timp să învăţ. Am lucrat ca barman pentru că trebuia să câştig şi eu un ban”, spune tânărul. Deşi spune că a rezolvat o mare parte din subiecte, acesta mărturiseşte că aşteaptă cu nerăbdare afişarea rezultatelor, pentru a afla dacă în acest an va primi şi el diploma de bacalaureat. „M-am pregătit în această vară, după ce am plecat de la serviciu la sfârşitul lunii mai. Aştept să văd rezultatele şi poate am noroc să trec şi eu. Nu vreau să ajung să dau bac-ul la 40 de ani, pentru că an văzut şi oameni de această vârstă la examen”, mai spune tânărul.
Vineri, proba la alegere a profilului
Ultima proba a examenului de bacalaureat, cea la alegere a profilului şi a specializării, va avea loc vineri. Absolvenţii care au terminat la profilul real au de ales între biologie, informatică sau fizică, iar absolvenţii care au finalizat cursurile unui liceu cu profil uman au de ales între geografie, logică, filosofie, psihologie sau economie. Primele rezultate vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. În perioada 2-3 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 4 septembrie vor fi afişate rezultatele finale ale examenului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email