Iarna unui argeşean fără centrală termică

De mulţi ani nu mai funcţionează termoficarea centralizată la Curtea de Argeş şi fiecare dintre noi se descurcă aşa cum poate. Unii şi-au luat centrale termice de apartament de atunci şi au scăpat de coşmarul serilor şi dimineţilor îngheţate din case. Alţii au construit sobe la etajele superioare ale blocurilor şi umplu de fum casa scării, dar şi aceştia o duc binişor din punct de vedere al confortului termic. Mai sunt concetăţeni de-ai noştri, mai puţini, e drept, care nu au nicio sursă de căldură. Sunt cei care pun reşoul sub cadă, ca să aibă apă caldă, bagă reşoul în priză în dormitor şi deschid larg uşa cuptorului aragazului ca să încălzească bucătăria.

Ce face administraţia locală pentru această din urmă categorie?! Nimic. Dă ajutoare pentru căldură, cele care vin de la Bucureşti, şi din când în când câte un ajutor de urgenţă când respectivul om se îmbolnăveşte grav şi nu are bani de medicamente sau pentru vreo operaţie. Autorităţile locale nu s-au implicat niciodată, din 2001 încoace, în a-i sprijini pe cei cu adevărat săraci. Protecţia socială se face la Bucureşti, cu ea se laudă cei de acolo, dar pe plan local grija pentru cetăţean e zero. Şi să nu îmi spuneţi că legea nu permite, că nu vă cred. O administraţie locală a cărei principală preocupare e grija pentru cetăţean găseşte soluţii, că de aia e plătită, tot de noi, ca să caute şi să găsească soluţii.

Din 1990 încoace, dar nici înainte, nu s-au construit locuinţe sociale la Curtea de Argeş. Despre ANL-uri s-a spus la un moment dat că ar fi locuinţe sociale, dar sunt case pentru tineri şi atât. Nimeni nu a crezut de cuviinţă să facă o cantină pentru săraci şi, din păcate, ar fi mulţi care ar avea dreptul dat de sărăcie să mănânce acolo.

Societatea care asigură utilităţile în municipiu datorează miliarde AVAS-ului, dar datoria e a celor care au primit căldură în 2001 şi au uitat să o mai plătească. Firma despre care vă povestesc trebuie să achite suma, dar o plăteşte tot din banii noştri. E un cerc vicios aici, cerc pe care administraţia locală de la vremea aceea trebuia să-l spargă. Nu s-a preocupat nimeni de asta, cum nimeni nu e preocupat nici acum să-i ajute pe cei care efectiv nu se pot descurca.

Închipuiţi-vă cum arată iarna unui argeşean fără centrală termică. Rece şi lungă, bolnavă de gripă din noiembrie până în aprilie, fără vreo speranţă de mai bine, alta decât cea divină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email