Iadul de pe strada Voievozi

Aşa cum aţi aflat dintr-un număr anterior al ziarului nostru, în municipiul Curtea de Argeş a apărut o nouă groapă de gunoi clandestină. Terenul din apropierea străzii Voievozi este practic acoperit în totalitate de grămezi uriaşe de moloz, pet-uri, deşeuri menajere sau cauciucuri. Gunoiul a fost adus aici cu căruţele sau cu diferite autoturisme şi lăsat la întâmplare pe marginea străzii. Argeşenii care locuiesc în zonă se află într-o situaţie de-a dreptul disperată şi se tem pentru sănătatea lor, pentru că locul a devenit un adevărat focar de infecţie.
Mormane de deşeuri la doi paşi de locuinţele argeşenilor
De mai multă vreme drumul spre casă al argeşenilor care locuiesc pe strada Voievozi s-a transformat într-un slalom printre deşeuri menajere şi resturi de materiale de construcţie. Gunoaiele aruncate la voia întâmplării acoperă în acest moment tot terenul aflat la marginea străzii. „Nu mai ştim ce să mai facem. Suntem într-o situaţie disperată. Când venim acasă trebuie să mergem printre gunoaie. Îmi este ruşine de felul în care arată această zonă. Locuim într-un municipiu şi nu acestea sunt condiţiile în care trebuie să trăim”, spune supărată o femeie care locuieşte în zonă. Nimeni nu ştie cine aruncă aceste gunoaie, pentru că de cele mai multe ori asta se întâmplă în timpul nopţii. Astfel, locuitorii văd cum mormanele de gunoi cresc de la o zi la alta şi sunt obligaţi să trăiască la doar câţiva metri de acestea. Mai mult decât atât, alţii mai îndrăzneţi vin şi aruncă saci cu gunoaie în timpul zilei. Chiar în momentul în care ne aflam la faţa locului, doi cetăţeni au venit cu o maşină încărcată cu diferite deşeuri pe care doreau să le arunce aici, însă, au făcut cale întoarsă când au văzut că sunt fotografiaţi „Vin mai mulţi noaptea, dar uite că vin şi ziua. Nimeni nu le face nimic şi continuă să arunce aici gunoiul. Sunt din ce în ce mai multe gunoaie şi din păcate noi trebuie să suportăm această situaţie. Ne-am făcut curat în jurul caselor, să fie ceva frumos, dar la doi paşi de noi sunt munţi de gunoaie”, mai spune o altă femeie, care locuieşte la o casă din apropiere.
„Copiii noştri se pot îmbolnăvi din cauza mizeriei!”
 Totodată, oamenii se tem pentru sănătatea lor, dar mai ales pentru cea a copiilor, având în vedere faptul că trăiesc lângă un „focar de infecţie”. „Copiii noştri se pot îmbolnăvi din cauza mizeriei. Vreau să vă spun că, zilele trecute, au fost aduse aici saltele de la paturi şi alte materiale provenite de la fostul Dispensar TBC, la care acum se fac lucrări de modernizare. Vă daţi seama ce înseamnă acest lucru? Ne putem îmbolnăvi în orice moment. Au adus aici totul. Când bate vântul este şi mai rău. Toate gunoaiele şi praful sunt aduse în casă. Nu putem sta cu geamurile deschise din această cauză”, spune Clementina Godei, care locuieşte la o casă situată la doar câţiva metri de mormanele de gunoi. De asemenea, oamenii solicită autorităţilor locale să interzică transportul gunoaielor în zona respectivă. „Noi vrem ca cei de la Primărie să interzică cetăţenilor să mai aducă gunoaiele aici, fie că este vorba de materiale de construcţii sau alte deşeuri. Poate aşa nu mai vin nici cei din colonie să caute prin gunoaie, pentru că de multe ori se duc şi scot de acolo fel de fel de lucruri. Apoi, ar trebui ca totul să fie acoperit cu pământ. Asta este tot ce cerem”, a mai spus Clementina Godei.
Reprezentanţii Biroului de Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Curtea de Argeş susţin că până în acest moment nu au primit nicio sesizare cu privire la problemele cu care se confruntă cetăţenii care locuiesc pe strada Voievozi. „Nu am primit nicio sesizare în legătură cu situaţia de pe strada Voievozi. Este foarte greu să îi surprindem la faţa locului pe cei care aruncă gunoiul. Mulţi dintre ei vin noaptea sau când nu se află nimeni prin zonă. Ar trebui să mergem împreună cu cei de la Poliţie, pentru că oamenii refuză să se legitimeze, iar noi nu putem să îi reţinem. Însă, potrivit legii, pentru persoanele fizice care aruncă gunoiul în astfel de locuri amenda este de 800 de lei, iar pentru persoanele juridice amenda este în valoare 2.000 de lei”, ne-au spus reprezentanţii Biroului de Protecţia Mediului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email