Şi liberalul Ioan Ghiţă a votat împotriva scumpirii apei

La şedinţa Consiliului Local de marţi s-a votat o hotărâre de modificare a tarifelor la apă – canal, în sensul creşterii acestora cu 24%. Cei care s-au opus au fost liberalii Costinel Vasilescu, Cristian Mitrofan, Sorin Sorescu, Gheorghe Popa şi Ioan Ghiţă, după cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru. În Interesul de joi numele lui Ghiţă a fost omis, drept pentru care facem cuvenita rectificare acum. Liberalii au descoperit articolul 75 al Legii privind Statutul aleşilor locali în care scrie clar. „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:  a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”. În opinia viceprimarului Vasilescu, acest articol era încălcat de doi dintre colegii de Consiliu, Ion Şerban şi Ştefan Dumitrache, ale căror soţii sunt angajate ale Aquatermului.
„Nu scrie în hotărâre!”
Secretarul municipiului, Radu Chirca, cel a cărei activitate aleşii locali au apreciat-o drept „excepţională” când i-au acordat calificativ, spune că „se bat câmpii”, când se menţionează acest articol din Legea menţionată. „Prin hotărârea de Consiliu Local s-a majorat tariful, nu salariul nevestelor”, spune Chirca, adăugând că „trebuie să rezulte din hotărâre că există o legătură directă”. Liberalii care consideră că decizia luată e nulă din caua acestui articol pot să conteste la Prefectură decizia, spune secretarul.
O legătură între scumpirea apei şi a canalului şi „beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:  a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv” e făcută de conducerea societăţii Aquaterm chiar în argumentaţia adusă în referatul prezentat la şedinţa de Consiliu menţionată. „(…) Faţă de fundamentarea anterioară (din martie 2009 – n.n.), cheltuielile cu salariile  sunt mai mari, deoarece începând cu 1.05.2009 s-au acordat creşteri salariale, conform contractului colectiv de muncă”, scrie în referatul menţionat.
„Am trimis contestaţia la Prefectură!”
„Înaintăm adresa către Prefectură şi aşteptăm răspuns, pentru că cei doi consilieri nu ar fi trebuit să voteze şi ar fi trebuit să anunţe că soţiile dumnealor lucrează la Aquaterm. În fundamentarea majorării tarifului scrie că încasează patru miliarde, iar două sunt pentru salarii. Falimentul societăţii, despre care vorbeau unii consilieri, că s-ar produce dacă nu s-ar majora tariful, ar duce şi la concedierea angajaţilor Aquaterm”, spune viceprimarul Costinel Vasilescu.
„Un punct de vedere oficial o să cer de la Prefectură şi eu”, sare Ion Şerban unul dintre cei doi consilieri ale căror soţii lucrează la firma care furnizează utilităţile la Curtea de Argeş”. „Din acest tarif nu se dau banii la salarii. Dacă eu sunt incompatibil, plec şi eu şi pleacă şi nevastă-mea”, afirmă Şerban.
Scandalul majorării tarifelor pare să fie doar la început. La fiecare scumpire i s-a cerut directorului Bolovan un plan de măsuri de eficientizare a activităţii, astfel încât apa să fie bună iar tarifele să nu crească în fiecare an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email