Hram şi lecţie de catehism la Biserica Bătuşari

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat vineri un moment de cateheză (activitate didactică a Bisericii ) în Parohia Bătușari – Curtea de Argeș. Astfel, peste 50 de copii au întâmpinat cu bucurie hramul parohiei lor, ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei.
Copii și părinți, împreună cu prof. Anca Deaconu, prof. Mustață Gheorghița și prof. Virgil Deaconu – cadre didactice de la Școala Armand Călinescu și de la Colegiul Național Vlaicu Vodă, au participat în cadrul bisericii parohiale la o Cateheză despre viața Maicii Domnului urmată apoi de slujba Vecerniei cu Litie.
Părintele paroh al Parohiei Bătușari, Florin Ungurenuș, a început cateheza cu o rugăciune rostită împreună cu copiii. Cu ajutorul unui proiector, părintele a făcut o prezentare a vieții Maicii Domnului, iar copiii au adus desene și picturi cu praznicul sărbătorii.
Pentru a ilustra mai bine cateheza, meșterul popular Dan Gherasimescu a explicat copiilor rolul Icoanei de vatră cu Maica Domnului în viața țăranului român având în față câteva icoane, pristolnice și cruci sculptate de părintele Vasile Ilina.
Monument de categoria I
Biserica Bătușari, cu hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Sfântul Apostol Petru și Sfântul Ioan Botezătorul, este monument istoric categoria I, ctitoria Domnului Țării Românești, Petru Cercel, datând din anul 1583. Biserica a fost redeschisă de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic și resfințită la data de 30 octombrie 1994. În data de 8 februarie 2009, în vechea parohie argeșeană a fost instalat părintele Florentin Ungurenuș, venit din Parohia Domneștii de Sus. La îndemnul Arhiepiscopului Calinic și cu supravegherea Părintelui Consilier Eparhial Arhidiacon Caliopie Cristian Ichim, au fost executate la această biserică lucrări foarte importante: cale de acces auto la bulevardul principal al orașului, restaurarea casei parohiale, schimbarea învelitorii cu tablă de cupru, lucrări de drenaj și subzidire și înlocuirea întregii tâmplării din amvonul bisericii. Anul viitor va fi restaurată pictura bisericii și va fi finalizat așezământul socio-cultural: ,,Voievod Petru Cercel”, ridicat în amintirea ctitorului principal care a contribuit decisiv la construcția bisericii în anul 1583.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email