Hotel de gheaţă la Bâlea


Construcţia hotelului de gheaţă de la Bâlea va începe în perioada următoare. Macheta noii versiuni a hotelului a fost realizată iar anul acesta, locaţia se va numi “Cold Think”, adică “Gândire rece”. “Estimăm că lucrările vor demara săptămâna viitoare, însă totul depinde de vreme. Noi intenţionăm să începem cât mai devreme, pentru că în ajunul Crăciunului vrem să în inaugurăm”, a declarat Anca Vintilă, reprezentat al firmei care se va ocupa de realizarea hotelului de gheaţă. Patronul neobişnuitului obiectiv este primarul localităţii Avrig, Arnold Klingeist. Potrivit acestuia, hotelul va avea 10 camere iar investiţia se va ridica la aproximativ 30.000 de euro.

Camerele din hotel sunt dotate cu pat de gheaţă

În fiecare an, hotelul de gheaţă atrage mii de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate. Unii vin doar să admire construcţia iar alţii, mult mai îndrăzneţi, aleg să îşi petreacă cel puţin o noapte în camerele de gheaţă. “Dacă anul trecut am avut aproximativ 20.000 de turişti care au călcat pragul hotelului, estimăm că anul acesta vor fi mult mai mulţi. Cele 10 camere vor fi dotate cu absolut tot ce este necesar să fie într-un hotel. Inclusiv paturile şi paharele vor fi din gheaţă”, spun reprezentaţii firmei care se va ocupa de ridicarea hotelului.
 În afară de cele 10 camere, hotelul va avea şi un bar de gheaţă şi un restaurant . Fiecare cameră va purta numele unui filozof cunoscut, român sau străin iar în fiecare cameră va fi expusă o scurtă prezentare a filozofului a cărui nume îl poartă camera. Pentru Ice Restaurant va fi pregătit un nou meniu compus din 4 feluri de mâncare iar cei care vor opta să servească masa în Ice Restaurant vor beneficia de un welcome cocktail. Anul trecut, preţul pentru o noapte de cazare era de 198 de lei, însă pentru anul acesta nu  au fost încă stabilite noile tarife.
În afară de hotelul de gheaţă, turiştii care vor veni la Bâlea vor putea să admire şi Biserica de Gheaţă. Inaugurarea acestei construcţii va avea loc, însă, după Crăciun.

Înainte de a începe construcţia, zăpada este analizată cu lupa

Ideea construcţiei  hotelului de gheaţa de la Bâlea i-a aparţinut salvamontistului argeşean Aurelian Nica. “Sunt salvamontist de mulţi ani, şi am lucrat ani de-a rândul cu gheaţa şi zăpadă, şi de aici a pornit totul. După ce m-am documentat suficient, am trecut la muncă. Mai întâi am făcut zeci de încercări, pe parcursul a trei ierni, până am reuşit să încep construcţia efectivă”, spune cel care a construit pentru prima dată hotelul de gheaţă. Munca pentru realizarea unei astfel de construcţii este una deosebit de migăloasă.
“Ca hotelul să reziste şi să nu se surpe, cuburile de gheaţă trebuie să fie realizate dintr-un amestec bine proporţionat de apă şi zăpadă. Înainte de a începe lucrarea efectivă, se ia o bucată de zăpadă care este analizată cu lupa, pentru a-i analiza structura. Apoi se începe lucrarea propriu zisă, care durează aproximativ două luni de zile”, spune salvamontistul argeşean. Cel care a realizat primul hotel de gheaţă din ţară, are acum şi un regret. “Eu am făcut construcţia doar în primul an. Apoi ideea a fost preluată de primarul din Avrig şi din al doilea an, el s-a ocupat să facă hotelul”, adaugă Aurelian Nica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email