Hidrocentrala de la Căpăţâneni împlineşte 50 de ani

Hidrocentrala de la Căpăţâneni, una dintre cele mai mari din România, va fi reabilitată de Hidroelectrica. Este vorba despre un proiect de 80 de milioane de euro ce presupune o serie de investiţii pe linie de reparaţii, retehnologizare şi modernizare.

Hidroelectrica urmează să organizeze în curând licitaţia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de investiţie. Documentaţia necesară a fost deja avizată de societate, iar investiţia presupune lucrări de retehnologizare, modernizare şi reparaţii. Se estimează că acestea ar putea dura între cinci şi şapte ani.

Centrala hidroelectrică Vidraru a fost data în funcţiune pe 3 noiembrie 1966. În 2006, la împlinirea a 40 de ani de la darea în folosinţă, aniversarea a fost făcută cu mare fast, la sediul acesteia fiind prezenţi directori din Hidroelectrica, din Ministerul Economiei, parlamentari, autorităţi locale şi judeţene. Hidrocentrala esta amplasată la o adâncime de 104 metri, iar lungimea galeriei de acces este de 123 de metri. Coborârea în subteran se face cu un lift extrem de rapid, dar există şi nişte scări, în caz de vreo problema.

În lift se simte foarte acut diferenţa de presiune iar viteza de coborâre e ameţitoare. Jos, la sute de metri sub nivelul mării, a fost construită în cinci ani şi jumătate o uzină în care au fost puse peste 6000 de tone de echipament.

Barajul Vidraru a fost al cincilea din Europa şi al nouălea din lume în momentul construirii lui, dar a fost surclasat între timp de alte construcţii similare. De-a lungul existenţei sale barajul a avut o singură problemă, în 1972, dar şi atunci a fost panica mai mare, căci problemele au fost rezolvate rapid,

Nu există garanţie pentru centrală

În 2006 director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, cea în administrarea căreia este centrala de la Căpăţâneni, era Constantin Ivan. El spunea atunci că nu se poate vorbi despre garanţie pentru centrală, ca pentru o pereche de ghete”.

 

Obsesia argeşenilor, dar nu numai a lor, ci şi a locuitorilor aflaţi în aval de centrală, este barajul Vidraru şi soliditatea lui. Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 de milioane de metri cubi, din care 320 de milioane reprezintă volumul util. De-a lungul anilor, la Curtea de Argeş, primul oraş în aval de baraj, au avut loc mai multe exerciţii ale Protecţiei Civile, iar cetăţenii au auzit de fiecare dată că dacă ar fi probleme cu barajul unda de viitură ar ajunge la ei în şapte minute, iar înălţimea valului ar fi de şapte metri. În cazul unui astfel de accident şi Bucureştiul ar avea de suferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email