„La scara blocului meu s-a aciuat o familie de câini. Ca să ieşi din maşină şi să intri în bloc trebuie să ai la îndemână o geantă mare sau altceva cu care să poţi să te aperi. Dacă vii pe jos din oraş trebuie să ocoleşti blocul şi să intri prin spate pentru că altfel te văd câinii şi îţi sar toţi în cap. Dacă alergi repede, scapi, dacă nu, mai bine aştepţi un vecin, ca să luptaţi împreună. Animalele sunt jegoase, slabe, nimeni nu le dă mâncare, sau cel puţin nu am văzut eu pe cineva care să le arunce măcar o bucată de pâine. Au ochi sticloşi şi dacă găsesc pe stradă un ambalaj de prăjitură cred că sunt în stare să mănânce şi hârtia. Am încercat să scăpăm de ei de multe ori, dar nu am reuşit niciodată. Nimeni nu vrea să-i ia acasă sau să-i ducă la ţară. Nu sunt vinovate animalele că au ajuns la scara blocului nostru şi cer, pe limba lor, mâncare. Nu sunt ele de vină că au pui mulţi şi că nici acestora nu au ce să le dea să mănânce. Paradoxal, deşi noi suntem cei atacaţi, nouă ne e frică de câini, noi suntem de vină pentru că au ajuns acolo, la scările blocurilor noastre”. Acesta este mesajul pe care l-am primit la redacţie de la o locuitoare a municipiului, C.T.
Din mai, serviciul de ecarisaj nu mai funcţionează
Am scris despre numărul mare al maidanezilor în urmă cu aproape 10 ani. Între timp, lucrurile se rezolvaseră, chiar dacă nu în totalitate. Din mai, anul acesta, de când nimeni nu mai adună maidanezii de pe străzi, numărul lor a crescut alarmant, şi am început să vedem din nou pe străzi imaginile pe care speram să nu le mai vedem vreodată – haite de câini care stau la umbră sau care se plimbă prin cartiere, iar situaţia se agravează cu fiecare zi care trece. Un domn se întreba ce va face copilul lui la iarnă, când va veni de la şcoală la 7 seara, prin cartier, printre haitele de câini. Dacă scapă nemuşcat de maidanezii aceia, precis nu mai scapă de câinii de la blocul lui.
De pe 5 mai contractul de ecarisaj dintre Primărie şi Societatea de Salubritate a încetat, iar de adunarea câinilor de pe străzi se ocupă Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC). Se ocupă doar teoretic, pentru că nu a preluat de la Salubritate adăpostul pentru câini de la Valea Sasului, nici vreo echipă de hingheri, nici maşina pe care aceştia o foloseau şi ustensilele lor.
SPGC nu are, la acest moment, personal care să se ocupe de ecarisaj, pentru că a primit, în afara acestei activităţi, şi multe altele. A externalizat serviciul de pază, ce-i drept, iar paznicii vor fi probabil mutaţi la spaţii verzi sau la reparaţii străzi, dar tot nu este suficient ca să poată aduna câinii, spune directorul SPGC, Ioan Ghiţă.