Chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici, salută răspunsul Ministerului Economiei de confirmare a statutului de asociaţie de utilitate publică a A.D.I. Molivișu prin efectul aplicării prevederilor legale reglementate cu titlu de excepţie în legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
În valoare totală de 73 de milioane de lei, dintre care 27 de milioane de lei bani eligibili prin finanțare de la Uniunea Europeană, proiectul „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu” poate beneficia acum de garanții guvernamentale, extrem de importante pentru asigurarea cofinanțării acestuia.
“Faptul că asociația a primit confirmarea oficială din partea Guvernului reprezintă o veste foarte bună pentru noi, o veste pe care o așteptam cu un interes deosebit. Dacă până acum incertitudinea cu privire la statutul asociației a reprezentat un impediment în accesarea de garanții guvernamentale, confirmarea din partea Guvernului României a statutului de asociație de utilitate publică va permite Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ghiţu Molivişu să beneficieze de garanții guvernamentale, absolut necesare pentru demararea proiectului”, a afirmat deputatul PSD Mircea Drăghici.
“Așa cum am subliniat și cu alte ocazii, țin să precizez că, în momentul în care ai garanţii guvernamentale, poţi să faci împrumut. Practic, ai făcut împrumutul cu garanţie guvernamentală, investiția se face mai repede şi apoi se apelează la rambursare prin cerere de finanţare. Astfel, perioada de implementare a proiectului se reduce considerabil”, a menționat chestorul Camerei Deputaților.
De asemenea, Mircea Drăghici a afirmat că, prin confirmarea statutului de utilitate publică a asociației, se face un pas înainte în procesul de implementare a unui proiect deosebit de important pentru județul Argeș, un proiect pe care l-a susținut și pe care va continua să îl susțină cu toată convingerea, derulând activități pentru înlăturarea impedimentelor care stau în calea realizării acestuia.
ADI Molivişu a anunţat în luna aprilie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru contractarea unui împrumut în valoare de aproape 10 milioane de euro, dar licitaţia a fost anulată. Anunţul de pe SEAP se referea la „Servicii de acordare de credit-tip linie de credit pentru investiţii în valoare de 41.000.000 lei pentru asigurarea cofinanţării proiectului cu titlul “Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu – Molivişu comuna Arefu, judeţul Argeş” finanţat din fonduri europene nerambursabile”..
Cele aproape 10 milioane de euro vor fi folosite pentru transformarea zonei Ghiţu – Molivişu într-o staţiune turistică de cinci stele.
Lucărările au început, apoi s-au oprit
Lucrările de amenajare a staţiunii turistice au început, au durat câteva zile apoi s-au oprit din diferite motive. Proiectul are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care eligibili 54,7 milioane de lei. Partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigure ADI Moliviş este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei. Durata de execuţie a proiectului este de doi ani, lucrările urmând să fie finalizate cel mai târziu în iunie 2015.
După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, cei care vor construi staţiunea sunt firme din Austria, din Maramureş şi de la Ciofrângeni. Astfel, primul contract, pentru „echipamente instalaţie de transport pe cablu”, a fost obţinut de DOPPELMAYR SEILBAHNEN GMBH, o firmă din Wolfurt, Austria, cu suma de 15631335.00, fără TVA. Contractul pentru pârtii de schi, instalaţie de apă potabilă, sistem de canalizare, observator turistic, a fost atribuit S.C. Bora Industrial S.R.L., din Vişeul de Sus, Maramureş, pentru suma de 17472379.00 de lei, fără TVA, iar contractul pentru „reţele electrice, valorificare resurse regenerabile, valorificare turbărie, infrastructură agrement” va fi pus în practică de S.C. Qualytech Solutions S.R.L., cu sediul în comuna Ciofrângeni, pentru 11451286.00 de lei, fără TVA. Aceeaşi firmă din satul Burluşi al comunei Ciofrângeni, extrem de puternică, se pare, va mai construi şi drumul comunal Ghiţu-Molivişu, pentru 9835000.00 de lei.